Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στο συλλαλητήριο στη Βουλή, με την επίθεση κουκουλοφόρων σε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.
Την αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχους του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη, και κυρίως η αναφορά του ότι «οι συγκρούσεις ροπαλοφόρων και κρανοφόρων αποδεικνύουν με τον πιο άσχημο τρόπο ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Αιχμηρή, και με πυρά κατά της ηγεσίας του ΣΥΝ, ήταν η απάντηση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Μάκη Μαΐλη, ο οποίος, το μεσημέρι της Παρασκευής, σημείωσε ότι «η δήλωση του κ. Παπαδημούλη ότι τα χθεσινά γεγονότα ήταν «συγκρούσεις ροπαλοφόρων και κρανοφόρων» επιβεβαιώνει ότι η ηγεσία του ΣΥΝ αποδεικνύεται συνήγορος των κουκουλοφόρων, γιατί με αυτό τον τρόπο συγκαλύπτει την προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση εντεταλμένων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών εναντίον του ΠΑΜΕ και γενικότερα κατά του λαού, επίθεση που εξυπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και των άλλων αστικών κομμάτων».

Λίγο αργότερα, ανταπάντησε ο κ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας, όπως σημειώνει, την «επίθεση που δέχτηκε από τη σημερινή δήλωση του υπεύθυνου Tύπου του ΚΚΕ Μ. Μαΐλη». Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε: «Λυπάμαι για την κατάφωρη διαστρέβλωση όσων είπα από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΚΕ.

Την ώρα που οι καιροί απαιτούν μια ισχυρή-συσπειρωμένη αριστερά πρωτοπόρα στους μαζικούς ειρηνικούς αγώνες του λαού μας, την ώρα που οι πολίτες ζητούν μια αριστερά αποτελεσματική, μαχητική και ενωμένη απέναντι στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα αλλά και την προβοκατόρική δράση των κουκουλοφόρων, ορισμένοι "περί άλλων τυρβάζουν" καταφεύγοντας ακόμα και στη συκοφαντία. Κρίμα… Να ξέρουν όμως ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.».

Την αντίδραση του ΚΚΕ είχαν προκαλέσει δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη στην τηλεόραση του «Σκάι». Ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει ότι «ο ΣΥΝ είναι δύναμη δημοκρατικής ομαλότητας και μαζικών ειρηνικών αγώνων. Δείχνουμε μηδενική ανοχή στην δράση των κουκουλοφόρων που τους θεωρούμε ακραία αντιδημοκρατική δύναμη που πολλές φορές υπηρετεί ακραίες παρακρατικές μεθοδεύσεις. ΟΙ κατηγορίες που εξαπέλυσε το ΚΚΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς άστοχες. Γι' αυτό και η κ. Παπαρήγα προσπάθησε στις βραδινές δηλώσεις της να μαζέψει το θέμα.

Αυτή τη στιγμή που οι πολίτες βάλλονται με βάρβαρα μέτρα, οι πολίτες που ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά επιζητούν μαζικούς ειρηνικούς αγώνες και ενότητα. Δεν προκρίνουν την αντιπαράθεση και μάλιστα με συκοφαντίες».

Και είχε προσθέσει: «Τα χθεσινά επεισόδια και ιδιαίτερα ο θάνατος ενός διαδηλωτή πρέπει να ηχήσει ως καμπανάκι για όλους. Οι συγκρούσεις ροπαλοφόρων και κρανοφόρων αποδεικνύουν με τον πιο άσχημο τρόπο ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιμάχονται την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης να προβάλλουν ως εγγυητές της δημοκρατικής ομαλότητας μέσα από ενωτικές πρωτοβουλίες κι όχι μέσα από εντάσεις κι αλληλοκατηγορίες».

Παράλληλα, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσας, από το ραδιόφωνο "Στο Κόκκινο" τόνισε από τη μια ότι «ήταν εγκληματική η επίθεση ενάντια στο ΠΑΜΕ, αντικειμενικά προβοκατόρικη» και από την άλλη επεσήμανε ότι «θεωρούμε ότι είναι ιδεολογική αγκύλωση, αν δεν είναι κάτι χειρότερο, η προσπάθεια που κάνουν από χθες το βράδυ στελέχη του ΚΚΕ, να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους αριστερούς χώρους, προσπαθώντας να διαμορφώσουν τι; Τείχη που έσπασαν, τείχη που έπεσαν μέσα από μεγαλειώδης συγκεντρώσεις».

Επίσης, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι στο συλλαλητήριο της Πέμπτης «καταρρίφθηκαν και διάφοροι μύθοι». ΄Οπως εξήγησε «ο μύθος ότι οι «λαϊκοί στρατοί» ή ο μύθος ότι οι «επαναστατικές πρωτοπορίες» θα δίνουν λύση ερήμην, είτε διά της περιφρούρησης είτε διά της εγκληματικής επίθεσης είτε διά του πετροπόλεμου με τα ΜΑΤ κλπ, θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα του λαϊκού κινήματος. Αυτά δεν υπάρχουν. Συγχρόνως, πρέπει να πούμε ότι για άλλη μια φορά τη βασική ευθύνη την παίρνει η κυβέρνηση, η κυβέρνηση που χρειάζεται τον πιο έντονο και ένοπλο πια αυταρχισμό για να περάσει αυτή την πολιτική της (...). Η κυβέρνηση με την πολιτική της είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πηγή βίας».

Την ώρα που υπήρχε ανταλλαγή "πυρών" μεταξύ των κ.κ. Μαΐλη και Παπαδημούλη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε ανακοίνωση με τίτλο «η κυβέρνηση καταρρέει, οι αγώνες συνεχίζονται, η ώρα της ανατροπής της πλησιάζει».

Στην ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμμιά αναφορά στις αντιπαραθέσεις των ημερών και σημείωνε ότι «η Αριστερά και οι δυνάμεις που μάχονται το νεοφιλελευθερισμό πρέπει να βαδίσουν στο δρόμο της κοινής πάλης για την οικοδόμηση συμμαχίας ανατροπής της κυβέρνησης, των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αναδιανομή του πλούτου και την ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων, τη δημοκρατία, την προστασία των δημόσιων αγαθών και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

Πάντως, την Πέμπτη, λίγο μετά τα επεισόδια, η κυρία Παπαρήγα είχε επικρίνει το ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" (σταθμός του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ) επειδή την ώρα των επεισοδίων, έλεγε «ιδιοκτησία του ΠΑΜΕ είναι το Σύνταγμα;» και είχε σημειώσει ότι στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ έλκονται από την ιδεολογική αντίληψη ότι «με ένα ντου και μια εκλογική μάχη όλα τα πράγματα είναι καλά στην Ελλάδα», κάτι που «τους παρασύρει σε μια ωραιοποίηση του κουκουλοφορισμού».

Πήγη: Το Βήμα