«Δυστυχώς, η Έκθεση της Ε.Ε. για την Ελληνική Οικονομία, ιδίως το σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση» εκτιμά ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως επισήμανε με δήλωσή του, η έκθεση «αποδεικνύει ότι τα απανωτά “σχέδια σωτηρίας” της χώρας απέτυχαν. "Πάτος στο βαρέλι" του χρέους δεν υφίσταται, αφού η κατάσταση της Οικονομίας επιδεινώνεται και οι “μαύρες τρύπες" μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται».

Συγκεκριμένα είπε ο κ. Σταϊκούρας:

«Πρώτον, η χώρα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στις αγορές σε μια δεκαετία, το 2021, όταν η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης ήταν για εφέτος και η μεταγενέστερη της τρόικας για το 2013-2014.

Δεύτερον, δεν αναμένεται ανάκαμψη της Οικονομίας πριν από το 2013. Επισημαίνεται ότι, μέχρι πρόσφατα, αυτή προβλεπόταν για το 2012. Η ύφεση πλέον:

-Εκτιμάται στο 5,5% για το 2011, υψηλότερη από το 2010.
-Εκτιμάται στο 2,8% για το 2012, αντί ανάπτυξης 0,8% που προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.

Τρίτον, το χρέος θα παραμείνει σε επίπεδα άνω του 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.

Τέταρτον, εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Για παράδειγμα:  Ο κανόνας 1 προς 10 για τις προσλήψεις στο δημόσιο δεν έχει εφαρμοστεί.

Πέμπτον, οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 δεν επιτυγχάνονται. Οι αποκλίσεις διευρύνονται. 

-Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 8,5% - 9% του ΑΕΠ το 2011, από 7,3% του ΑΕΠ που ήταν οι εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου.
-Απαιτούνται περιοριστικά μέτρα ύψους 61,8 δις ευρώ την περίοδο 2010-2014, όταν το μνημόνιο προέβλεπε 30 δις ευρώ μέχρι το 2013.

Έκτον, ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις δεν θα επιτευχθεί. Μάλιστα, η απόκλιση θα είναι αισθητή. Εκτιμάται ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στο 1,7 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αντί πρόβλεψης για 5 δις ευρώ.

Συνεπώς, η Έκθεση επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής. Αποτυπώνει την ολιγωρία, την αναβλητικότητα, την ασυνέπεια και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Αναδεικνύει τις εσφαλμένες επιλογές και τις συνεχείς αναδιπλώσεις της.

Και καθιστά σαφές, ότι η ανάταξη της Οικονομίας είναι προαπαιτούμενη, ώστε να καταστεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή βιώσιμη», καταλήγει η δήλωση του κ.Σταϊκούρα.