«Η Ελλάδα αξίζει σεβασμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος το πρωί της Κυριακής στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για «ευρωπαϊκή κρίση». Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και τη χώρα πιο δίκαιη. «Είμαστε περήφανος λαός που αξίζει σεβασμό», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες από την πλευρά τους ανέλαβαν τις ευθύνες τους με μεγάλο πόνο. Καταλήγοντας ο Γ. Παπανδρέου είπε: «Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Ως ευρωπαίοι πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει μια σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση, με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που κουβαλάει ο ελληνικός λαός με το χρέος, αλλά και με στόχο την έξοδο από την κρίση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας,.

«Το ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία δυο χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης», συνέχισε, σημειώνοντας ότι καθημερινά χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης στους θεσμούς και στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, οι αποφάσεις πρέπει να είναι καθοριστικές για να πάμε σε μία «Ευρώπη της αλληλεγγύης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αποφασιστικές κινήσεις για να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βάλει σε μια βιώσιμη βάση την οικονομία της. «Τώρα είναι η ώρα των συνολικών αποφάσεων για την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες είναι ιστορικές».

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρουσία του ιδίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο Ζοζέ Μπαρόζο είπε στον πρωθυπουργό ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν αναλυτικά για τις συζητήσεις που γίνονται στο Eurogroup, και τη λειτουργία της Ομάδας Κρούσης (task force) στην Ελλάδα και για την τεχνική βοήθεια που παρέχει.

Συζήτησαν, τέλος, για την απόφαση να μειωθεί η εθνική συμμετοχή στα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.