Κοινή Συνέντευξη Τύπου έδωσαν το απόγευμα της Κυριακής, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι όλες οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα αλλά και την κρίση του ευρώ θα ληφθούν την Τετάρτη, παρά το γεγονός πως η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής.  Συνάντηση τους σε καλό κλίμα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Άνγκελα Μέρκελ κα Νικολά Σαρκοζί είχαν νωρίτερα, συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, όπου συζήτησαν για τα θέματα και τις αποφασεις που θα ληφθούν την Τετάρτη.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι το ζητούμενο πλέον για την ελληνική πλευρά είναι ο εντοπισμός των "διορθωτικών κινήσεων" που θα πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ισορροπημένο σχήμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 21η Ιουλίου.

Ο ελληνικός στόχος είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εξεύρεση μιας λύσης, αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι "οριστική, καθαρή και ασφαλής τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως".

Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη, κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.

Νωρίτερα, στη συνέντευξη τύπου η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία κρίση του ευρώ αλλά για κρίση υπερχρέωσης, προσθέτοντας πως η ευρωζώνη καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες λόγω του λανθασμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό κούρεμα, η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσοστά αλλά και για συγκεκριμένες πολιτικές και αρκέστηκε στο να πει ότι το άχθος του χρέους της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Από την άλλη, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι όλοι πρέπει να αναλαβάνουν τις ευθύνες τους προκειμένου να μην υπάρξει καταστροφή του ευρώ, ενώ υποστήριξε πως για το θέμα της Ελλάδας οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί ανυπερθέτως μέχρι την Τετάρτη, κάνοντας λόγο μάλιστα για μια δέσμη μέτρων, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα μας να βγει από την κρίση.

Δείτε απόσπασμα από τη Συνέντευξη Τύπου:


 

Ρομπάι: Βιώσιμη λύση για την Ελλάδα την Τετάρτη

Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα “συνολικό πακέτο” που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο κ. Ρομπάι είπε ότι σημειώθηκε “ικανοποιητική πρόοδος” στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19.00 ώρα Ελλάδας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για “περιορισμένη” αλλαγή των Συνθηκών και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Πάντως, αποσαφήνισε ότι προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των 27.

Σενάρια για το κούρεμα και την ανακεφαλαιοποίηση

Την ίδια ώρα, τα σενάρια για το ύψος και τις επιπτώσεις της απομείωσης του ελληνικού χρέους να δίνουν και να παίρνουν. Τρεις διαφορετικές επιλογές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο που περιήλθε την Κυριακή στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τρεις διαφορετικές μέθοδοι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το πρώτο σενάριο προβλέπει την ενεργοποίηση των εθνικών μηχανισμών παροχής εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει κρατικές εγγυήσεις που θα μοιραστούν ισομερώς και θα τεθούν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οποία θα παίξει ρόλο συμβούλου.

Το τρίτο σενάριο στηρίζεται στη δημιουργία ενός νέου «επενδυτικού οχήματος», που θα τροφοδοτηθεί από τις συνεισφορές των κρατών - μελών. Οι εγγυήσεις αυτές θα συγκεντρωθούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει εκφράσει προθυμία να παίξει αυτό το ρόλο.

«Η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή» αναφέρει το έγγραφο, ενώ ο συντάκτης του επιμένει ότι η επανάληψη της χρήσης των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν το 2008, δεν θα μπορέσει να λύσει τις δυσκολίες των τραπεζών, στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς.

Την αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50 με 60% φέρεται να υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν αποφάσεις τώρα, το κούρεμα που θα πρέπει να υποστεί η ελληνική οικονομία θα πρέπει να φτάσει μέχρι και 80%. Στην έκθεση τονίζεται πως πρέπει να γίνει τώρα ένα κούρεμα της τάξης του 60%, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Εurogroup) συμφώνησαν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.Πηγή: Newpost/in.gr/protothema.grΣχετικό θέμα: Παπανδρέου: «Η κρίση δεν είναι ελληνική είναι ευρωπαϊκή»