«Συνονθύλευμα άβουλων πολιτικών, μια παρέα ανθρώπων, που για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι για τις καρέκλες τους» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, για να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Κοτζιάς προέβλεψε ότι θα γίνουν εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν τις θέλουν, αλλά θα τις κάνουν γιατί θα τους ρίξουν».

Σημειώνεται ότι ο γνωστός αρθρογράφος καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά από το 1996 ήταν ένας από τους βασικούς συμβούλους του σημερινού πρωθυπουργού, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Το 2009 αποχώρησε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κατακρίνοντας τις κυβερνητικές επιλογές.

«Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης δημιούργησαν συχνά συνθήκες πανικού. Η πολιτική της τροφοδοτεί ακόμα και τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας. Σε αυτές τις κάκιστες συνθήκες επείγει να γίνει μια έντιμη, δημόσια και επιστημονικά τεκμηριωμένη συζήτηση για το τι λύσεις έχει μπροστά της η Ελλάδα» είχε δηλώσει την περασμένη άνοιξη.