Αναμενόμενη εξέλιξη χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος, τη μερική συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη σύγκλιση απόψεων για τα κεφάλαια του EFSF αλλά και την αναβολή των αποφάσεων για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, με τον γερμανικό τύπο να κάνει λόγο για διστακτικότητα της Άγκελα Μέρκελ. Οι περισσότεροι αναλυτές συντείνουν στο ότι «οι επιλογές των Ευρωπαίων είναι λιγοστές και διαρκώς μειώνονται», όπως γράφει σημερινό άρθρο της Wall Street Journal. Συνεπώς δε μένει πλέον παρά να υπάρξει μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Τετάρτης προκειμένου να διασωθεί η ενότητα των 27 χωρών και η σταθερότητα της ευρωζώνης. Η αμερικανική «Wall Street Journal» σημειώνει ότι οι αποφάσεις αναμένονται «πιο προχωρημένες σε σχέση με αυτές προηγούμενων συνόδων». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μέχρι πρόσφατα η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν ταμπού. «Τώρα το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η χρεοκοπία της και γι' αυτό οι ηγέτες πασχίζουν να ανοίξουν διόδους ενίσχυσης των υπολοίπων κρατών» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.  Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι το κλίμα έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιούλιο λόγω και της τελευταίας έκθεσης της τρόικας που δείχνει ότι «το χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μεσοπρόθεσμα και δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2009 τα επόμενα 20 χρόνια».

Οι οι Financial Times αναφέρουν σε ανάλυση, που είχε δημοσιευθεί ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, ότι «φαίνεται πως η τελική συμφωνία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη». Πάντως ο αρθρογράφος της εφημερίδας σημειώνει ότι μια ολοκληρωμένη λύση προϋποθέτει μεταφορά της κυριαρχίας των χωρών στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υιοθετούνται και να εφαρμόζονται συντονισμένες δημοσιονομικές πολιτικές. «Ομως είναι αμφίβολο αν οι ευρωπαίοι πολίτες θα δεχτούν μια συνολική μεταφορά της εθνικής τους κυριαρχίας» τονίζουν οι Financial Times.

Η γαλλική Le Monde σημειώνει μεν ότι δεν υπήρξαν δεσμευτικές προτάσεις των συμμετεχόντων στη Σύνοδο, όμως εκφράζεται η αισιοδοξία ότι πριν από την επόμενη Σύνοδο θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.  «Η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση θα δοθεί σε τρεις φάσεις: πρώτα σταθεροποιείται η υπερχρεωμένη Ελλάδα (με την εκταμίευση της έκτης δόσης), στη συνέχεια οι πιστώτριες τράπεζες πείθονται να δεχτούν απώλειες τουλάχιστον 50% με αντάλλαγμα την κεφαλαιακή τους ενίσχυση και τέλος ενισχύεται ο EFSF για να προστατευθεί η ευρωζώνη» σημειώνει η εφημερίδα.

Οπως σημειώνουν οι περισσότερες αναλύσεις του διεθνούς Τύπου «το κλειδί» των εξελίξεων είναι πλέον η πειθώ των ευρωπαίων ηγετών που καλούνται να υποχρεώσουν τις τράπεζες σε σημαντικές απώλειες, χωρίς όμως να θεωρηθεί αυτό «πιστωτικό γεγονός».

«Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα η Σύνοδος», γράφει σήμερα σε κεντρικό του άρθρο το περιοδικό Der Spiegel, «την Τετάρτη η λήψη των οριστικών αποφάσεων, απογοητευτικός ο ενδιάμεσος απολογισμός». Παράλληλα, αιχμές κατά της Γερμανίας από τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σήμερα και σε συνέντευξη προς το περιοδικό, που κυκλοφορεί σήμερα: «Ο οργανωτικός ρυθμός στο Βερολίνο είναι πιο αργός από ότι στις άλλες πρωτεύουσες».  Ταυτόχρονα ο κ. Γιουνκέρ δηλώνει ότι κατανοεί απόλυτα το γερμανικό κοινοβούλιο, που επιθυμεί να ασκεί το θεμελιώδες του δικαίωμα, δηλαδή τον έλεγχο των δημοσιονομικών. Αυτό όμως «δεν μπορεί να οδηγεί στο να μην μπορεί να αντιδράσει η ΕΕ με την δέουσα ταχύτητα».

Πολλοί σχολιαστές επικρίνουν ιδιαίτερα τη στάση της Α. Μέρκελ με την Rheinische Post να σημειώνει ότι ο κ. Γιούνκερ το περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο χαρακτηρίζοντας καταστροφικά τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Rhein Neckar Zeitung σημειώνει ότι η διστακτικότητα της Μέρκελ, η αρχική απόρριψη οποιασδήποτε βοήθειας προς την Ελλάδα και εντέλει η παραδοχή της αναγκαιότητας για μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ καταστρέφουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ: «Το κακό για τη Μέρκελ και εμάς τους πολίτες είναι ότι ο σύμμαχός της στο Παρίσι διακατέχεται από ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη σοβαρότητας».

Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν τέλος πως η Α. Μέρκελ δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στο εσωτερικό, διότι μέχρι στιγμής φαίνεται να ικανοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι γερμανικές θέσεις.    


Πηγή: Το Βήμα/Deutsche Welle