Αιχμές κατά της κυβέρνησης για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, άφησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου μιλώντας στον Βήμα 99,5, αναφέροντας παράλληλα και τους κινδύνους που ενδέχεται να προέλθουν από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.  Για τη Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι μπήκαμε σε μια πολύ δύσκολη δεκαετία, στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον το κούρεμα είναι εθελοντικό.  «To ύψος του κουρέματος αφενός (είναι σημαντικό) και αφετέρου εάν αυτό θα είναι υποχρεωτικό ή εθελοντικό. Υποχρεωτικό σημαίνει επίσημη χρεοκοπία, που σημαίνει πιστωτικό γεγονός, θα υπάρχουν ασφάλιστρα κινδύνου και φοβάμαι μια κατάρρευση, μεγάλη δυσκολία του συστήματος να σταθεί στα πόδια του, διότι μια υποχρεωτική στάση πληρωμών θα διεγείρει φόβους για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αυτό έχει πολύ επικίνδυνες πτυχές και προοπτικές».   

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ συνέχισε, λέγοντας πως «αν είναι εθελοντικό, τα πράγματα είναι περισσότερο ελεγχόμενα, αλλά και σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να διακρίνει κανείς τρεις κινδύνους που έχουν μεγάλο στοιχείο αβεβαιότητας. Το πρώτο είναι η αστάθεια. (Το δεύτερο είναι πως) το περιβάλλον θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και οι περικοπές δαπανών θα είναι δεδομένες και πολύ περιορισμένες. Άρα, φοβάμαι ότι μπαίνουμε και πάλι σε μια διαδικασία νέων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν από το Γενάρη. Και τρίτον, υπάρχει το μεγάλο θέμα της κηδεμονίας. Έχω την αίσθηση ότι το μεγάλο αυτό πακέτο που θα αποφασιστεί θα έχει ένα στοιχείο εποπτείας και κηδεμονίας της Ελλάδας που θα είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο από την κυβέρνηση».  

Για το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι τόσο αυτά, όσο και ο τρόπος με τον οποίο τα εφάρμοσε η κυβέρνηση «είναι λάθος διότι στηρίχθηκαν σε ισοπεδωτικές μειώσεις εισοδημάτων και συντριπτικές αυξήσεις της φορολογίας, σε σημείο που έφερε μεγάλη λιτότητα και μεγάλη ύφεση, χωρίς να επιμείνουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».  

Για το τι χρειάζεται να πράξει η κυβέρνηση ο πρώην υπουργός είπε:  «Νομίζω ότι η χώρα μας σήμερα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα δεσμευτεί με την τρόικα ότι δεν θα επιβληθεί κανένας άλλος νέος φόρος. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό μήνυμα στην αγορά, διότι ο λαός και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλες φορολογίες που αποδείχθηκαν και πολύ αναποτελεσματικές. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής και να πάμε με ταχύτατους ρυθμούς που θα δώσουν μια νέα πνοή στην οικονομία  Αυτό επίσης που χρειάζεται, είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και κοινής αποδοχής».