«Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι όλοι θέλουμε μία Ευρώπη που θα δώσει ελπίδα, που θα δώσει ευημερία, προοπτική» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα ληφθούν αύριο οι τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. 

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι αύριο, στην Σύνοδο Κορυφής, «θα καταλήξουμε σε αποφάσεις, αυτή είναι η βούληση των εταίρων μας αλλά και δικιά μας, που κάθε λίγο και λιγάκι επανερχόμαστε στο ελληνικό - αλλά και ευρωπαϊκό-πρόβλημα, στην κρίση αυτή».

Πρόσθεσε δε, ότι «θέλουμε αύριο να μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος, για να γυρίσουμε σελίδα, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα».


Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι η λύση για το ελληνικό χρέος να είναι ασφαλής και να άρει σημαντικότατα βάρη.


Για τη χώρα μας, συνέχισε ο Γ.Παπανδρέου, η διαπραγμάτευση έχει δύο στόχους: «Πρώτον, η λύση να είναι ασφαλής, να παρέχει ασφάλεια και σιγουριά για τον Έλληνα πολίτη, και -δεύτερον- η λύση να άρει σημαντικότατα βάρη από το χρέος, απ' αυτό που παραλάβαμε, που σήμερα αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης στην πλάτη του». 

«Αυτό είναι το εθνικό μας καθήκον, αυτός είναι εθνικός στόχος και σε αυτόν τον εθνικό στόχο όλοι πρέπει να συμβάλουν» συνέχισε ο Γ.Παπανδρέου και στο σημείο αναφέρθηκε στις τράπεζες: 

«Εννοώ και τις τράπεζες, που βεβαίως θέλουμε να είναι τράπεζες που θα εξυγιανθούν και θα επενδύσουν επιτέλους και στην πραγματική οικονομία, αλλά πρέπει και αυτοί να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους αυτού του μεγάλου προβλήματος» ώστε «να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών». 

Επίσης, κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σήμερα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και αύριο στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων».

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει υπερψήφιση των αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτές) και το «όχι» της ΝΔ διά στόματος Γ.Μιχελάκη αναζωπυρώνει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.