Σκληρό παζάρι μεταξύ των τραπεζιτών και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης βρίσκεται σε εξέλιξη, πάνω σε μια λύση που - σύμφωνα με τις τελευταίες χθεσινές πληροφορίες - θα οδηγεί σε αξιοσημείωτη ελάφρυνση του χρέους, αλλά θα συνοδεύεται από ένα αυστηρότατο πλαίσιο λιτότητας και εποπτείας για τη χώρα, ενώ θα επιβαρύνει με σημαντικές ζημιές τις τράπεζες. Σε κρατικά ομόλογα ώς το 2035 ύψους 205 δισ. ευρώ εξετάζεται να  επιβληθεί το «κούρεμα». Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται πως έπεισε τον Νικολά Σαρκοζί να θέσει στόχο στις διαπραγματέυσεις με τις τράπεζες το κούρεμα σε ποσοστό 60%.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την αναδιάρθρωση του χρέους, το haircut θα επιβληθεί στο σύνολο του ελληνικού κρατικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες και λήγει ώς το 2035, ύψους 205 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου περιελάμβαναν ομόλογα ύψους 135 δισ. ευρώ που λήγουν ώς το 2020.

«Ψάχνουμε για όλο το ελληνικό χρέος που λήγει μέχρι το 2035 (...) δεν σταματά στο 2020 που σταματούσε το προηγούμενο μοντέλο», είπε κυβερνητική πηγή στο Reuters. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.

Υπό τους όρους του PSI, όπως συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουλίου, προβλεπόταν να ανταλλαγούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου λήξεως έως το 2020. O ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί περίγραμμα λύσης σε «εθελοντική βάση», έως την Τετάρτη.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ έπεισε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί για την ανάγκη κουρέματος 60% του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαρκοζί έδωσε την τελική εντολή για τις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες με βάση αυτό το ποσοστό.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου, υποστηρίζουν -όπως είχε βγει και από την απόρρητη έκθεση- ότι αν δεν υπάρξει γρήγορη δράση επί του θέματος, τότε ενδέχεται σε λίγο καιρό να χρειαστεί αυτό το "κούρεμα" να φθάσει και στο 80%. Πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν τις τράπεζες να δεχθούν "κούρεμα" ύψους 60% μιας και ήδη -σε ιδιωτικές συζητήσεις- φέρεται να έχουν ήδη δεχθεί το 40%.

Σφίγγει το ζωνάρι

Το νέο πλαίσιο στο οποίο θα υποχρεωθεί να κινηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια θα εξασφαλίζει μεν δραστική μείωση των δαπανών για τόκους και χρεολύσια και ένα νέο πακέτο βοήθειας της τρόικας για την εξόφλησή τους, αλλά θα επιβάλει ταυτόχρονα:

1. Αυστηρή λιτότητα, ώστε οι δαπάνες να μην ξεπερνούν τα έσοδα του κράτους.

2. Στενή επιτήρηση από την τρόικα και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα αποκτήσει μόνιμη παρουσία στην Αθήνα.

3. Ενα δραστικό πλαίσιο προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων με ταχύτερους από τους σημερινούς ρυθμούς για να πληρωθούν οι δανειστές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των γερμανών Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν – μετά από ενημέρωση από την καγκελάριο - η πρόταση που θα καταθέσει η Άγκελα Μέρκελ θα κάνει λόγο για κούρεμα που θα ξεπερνά το 50% και θα φθάνει το 60%. 

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσάρλς Νταλάρα, επεσήμανε ότι μία μη-εθελοντική συμφωνία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για μετάδοση της κρίσης. 

Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος είχε χθες με τους επικεφαλής τεσσάρων εξ αυτών (της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς) τηλεδιάσκεψη από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την καλή λειτουργίας τους, «αλλά είναι άλλο το έθνος και άλλο το συμφέρον των τραπεζών». 

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από μερικές μέρες, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε τονίσει στο RTL ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που αποφασίστηκε τον Ιούλιο, πρέπει να είναι αρκετή ώστε το χρέος της Ελλάδας να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Όπως είπε, τον Ιούλιο είχε αποφασιστεί κούρεμα 21%, αλλά αυτό πλέον δεν είναι αρκετό. Πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερο, στο 50 – 60%.

Ακόμα, σημείωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι εθελοντική, καθώς αν επιβληθεί θα προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο.

Σχετικά Θέματα: 

Στυγνός εκβιασμός Μέρκελ: «Χρεοκοπία ή κούρεμα 60%»
Εποπτεία στις «απείθαρχες» χώρες προτείνει ο ΤρισέΠηγή: ΣΚΑΙ/Τα Νέα/in.gr