Σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, πήρε μέρος, σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καθυστέρηση με την οποία η Ευρώπη αντιδρά στην κρίση και τόνισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται τώρα το μεγαλύτερο δυνατό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά το γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να έχει καταστεί εφικτό νωρίτερα».

Όπως τόνισε επίσης «νωρίτερα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί και αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία και την διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος, των οίκων αξιολόγησης, των cds κλπ. Και αυτό πολύ περισσότερο γιατί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα θέματα των ανισοτήτων και των αδικιών που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις ανισορροπίες παγκοσμίως, όπως και στην Ευρώπη».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συνεργασίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ως απάντηση στις προκαταλήψεις που ορθώνονται, καθώς και την ανάγκη μιας άλλης προοπτικής για την Ευρώπη. Επανέφερε επίσης τις προτάσεις του για την αντιμετώπισή της κρίσης (φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί του διοξειδίου του άνθρακα, κλπ), καθώς και την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η αναπτυξιακή διάσταση των πολιτικών στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα, για την οποία ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη να εξευρεθεί μια ασφαλής λύση, η οποία θα βοηθήσει, ώστε να αρθεί από τις πλάτες του Ελληνικού λαού το βάρος από το χρέος του παρελθόντος.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φιλίπ Κορντερί, ο υφυπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Ανδρέας Σάιντερ, ο υφυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ένωση της Ισπανίας, Ντιέγκο Λόπεζ Γκατίντο, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του PvdA Ολλανδίας, Τζομπ Κοέν, ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ο Πολ Μαγνέτ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου και ο Στέφανο Φασσίνα από το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας.