Η μεταφορά ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση -σε όλους τους τομείς- της ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς και οι προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης σε θέματα Δικαιοσύνης, συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την «Ομάδα Δράσης» υπό τον Χορστ Ρέινμπαχ.
Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Παπαϊωάννου στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφορικά με την παροχή τεχνογνωσίας από τους εταίρους μας για τον εκσυγχρονισμό, αναδιοργάνωση, βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Οι προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αφορούν συγκεκριμένες και δοκιμασμένες εφαρμογές προγραμμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες είναι δυνατόν να αξιοποιήσουμε, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την αποτελεσματικότητα στην απονομή της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο κ. Ρένμπαχ, σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για την καταγραφή των ζητημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο χώρο της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού τομέα και δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει τη βοήθεια της ‘Ομάδας Δράσης’ και να μεσολαβήσει στα κράτη-μέλη, προκειμένου να παρασχεθεί στη χώρα μας η τεχνογνωσία, ενώ διατύπωσε και προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξευρεθούν πόροι ώστε να χρηματοδοτηθούν τα απαραίτητα έργα». Πάντως, προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κονδυλίων θα κινηθεί και η ίδια η «Ομάδα Δράσης».

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου, της «Ομάδας Δράσης», με τους πρέσβεις των κρατών-μελών που θα κληθούν να παράσχουν τις γνώσεις και να υποδείξουν τις τεχνικές εκείνες που εφαρμόζονται στις χώρες τους και μπορούν να εισαχθούν και στη χώρα μας, ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση των όρων απονομής Δικαιοσύνης, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και στις Βρυξέλλες.

 Στη σημερινή σύσκεψη, εκτός από τον κ. Ρέινμπαχ μετείχαν από πλευράς της «Ομάδας Δράσης», ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η Ζωρζέττα Λάλη, επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, και από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης μετείχε ο Γενικός Γραμματέας, Νικόλας Κανελλόπουλος. 

    
Οι προτάσεις του Μ. Παπαϊωάννου

    
 Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, στην επιστολή του στον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι για την επιτάχυνση και βελτίωση απονομής της Δικαιοσύνης, μπορεί να μεταφερθεί εμπειρία και τεχνογνωσία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, μεταξύ των προτάσεων του υπουργού Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων (e-justice), η ηλεκτρονική πληροφόρηση των δικηγόρων και διαδίκων για την πορεία των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, η ηλεκτρονική πληρωμή των προστίμων με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή μέσω διαδικτύου, η καθιέρωση του θεσμού της «δια βίου μάθησης» των δικαστών με συνεχή επιμόρφωσή τους στην Εθνική Σχολή Δικαστών, η καθιέρωση της διαμεσολάβησης ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών κ.λπ.

Δεν παραλείπει να αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου στην επιστολή του ότι «προτεραιότητα της Ελλάδας, η οποία προκύπτει και από τις διεθνείς δεσμεύσεις, αποτελεί η συντόμευση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων της».