Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή και τη Δευτέρα 30 και 31 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, και οι συνεργάτες του θα επιδιώξουν με «γεφυρωτικές προτάσεις» να βρεθούν τρόποι για σμίκρυνση του χάσματος σε βασικά κεφάλαια (π.χ. περιουσιακό και συνταγματικό), να υπάρξει συμφωνία για καταγραφή των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, μέχρι την επόμενη κοινή συνάντηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη γραπτή δήλωση που θα αναγνώσει τη Δευτέρα το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και των μελών των συνοδειών τους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ζητά και πάλι επιτάχυνση της διαδικασίας, εξεύρεση συγκλίσεων στα υπόλοιπα κεφάλαια, σημειώνοντας παράλληλα τη θέληση των δυο ηγετών να διατηρηθεί το μομέντουμ της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ενώ θα ορίζει νέα κοινή συνάντηση. Επίσης, ο Γ.Γ. θα επαναλαμβάνει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καλώντας τις δυο πλευρές να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς.

Χρονικός ορίζοντας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό παραμένει η 1η Ιουλίου 2011, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγουμένως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του διεθνούς οργανισμού, θα πρέπει να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη ώστε να συμφωνηθούν οι διεθνείς πτυχές του προβλήματος και στη συνέχεια, αν προκύψει συμφωνία, να διεξαχθούν χωριστά δημοψηφίσματα στις δυο κοινότητες. 

Στην περίπτωση όμως που μέχρι τότε δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ηγεσιών των δυο κοινοτήτων, είναι πολύ πιθανό τα Ηνωμένα Έθνη να αποφασίσουν αναστολή της προσπάθειας για λύση και συνέχισής της μετά τη λήξη της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, το Φεβρουάριο του 2013.

Ακόμη δεν έχει καταρτιστεί το πλήρες πρόγραμμα του διήμερου των συνομιλιών, που θα διεξαχθούν στην περιοχή Μανχάσετ του Λονγκ 'Αιλαντ, 28 περίπου χιλιόμετρα από το Μανχάταν, όπου βρίσκεται κτιριακό συγκρότημα του οργανισμού "Greentree" και εκεί πραγματοποιούνται συνομιλίες και συνέδρια για περιφερειακά και διεθνή προβλήματα.

Το τελικό πρόγραμμα του διήμερου και το περιεχόμενο της γραπτής δήλωσης θα αποφασιστούν σε σύσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ, ενδεχομένως το Σάββατο το απόγευμα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Μπαν Κι-μουν, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Λιν Πάσκο, η Λίζα Μπάτενχάιμ και άλλοι αξιωματούχοι του Οργανισμού. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναμένεται να είναι παρών στις συνομιλίες την Κυριακή το πρωί και τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τα μέλη της συνοδείας του θα φθάσουν στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα (τοπική ώρα).

Έρογλου: «Δεν θα συζητηθούν χάρτες για το εδαφικό στη Νέα Υόρκη»

Μακριά από το τελικό στάδιο, στο οποίο θα συζητηθούν χάρτες και αριθμοί, βρίσκονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών "υπήρξαν συγκλίσεις σε πολλά ζητήματα και δηλώθηκαν ανοιχτά και ξεκάθαρα οι θέσεις των δύο πλευρών στο περιουσιακό".

"Μπορώ να πω ότι συμφωνήσαμε στο κεφάλαιο της οικονομίας, ωστόσο υπάρχουν κάποια κεφάλαια στα οποία αποτύχαμε να συμφωνήσουμε. Για παράδειγμα το περιουσιακό. Θα συζητήσουμε χάρτες και αριθμούς στο τελικό στάδιο. Οι χάρτες δεν είναι σήμερα στην ημερήσια διάταξη, ούτε θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης της Νέας Υόρκης" σημείωσε. 

Πρόσθεσε ότι το κατά πόσο θα υπάρξει σύγκλιση σε άλλα θέματα και ο καθορισμός ημερομηνίας για τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί, ωστόσο επισήμανε "είμαστε μακριά από αυτό το στάδιο". 

Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση πριν από το 1974, ούτε να υπάρξει συμφωνία σε όλες τις "απαιτήσεις" της Ελληνοκυπριακής πλευράς για την ύπαρξη του τουρκικού στρατού στην Κύπρο εδώ και 37 χρόνια και την ύπαρξη της "ΤΔΒΚ".

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο