Το θέμα της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό χρέος που έθεσε στην Ολομέλεια - στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση - ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης πυροδότησε έντονη συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης εξαπέλυσε επίθεση κατά των ευρωπαίων εταίρων και της κας Μέρκελ ιδιαιτέρως, εξ αφορμής της κυκλοφορίας του αυριανού ψηφίσματος από Γερμανό βουλευτή στο ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε μάλιστα για ύπαρξη «σπείρας που διαπίστωσε τη αδυναμία της ελληνικής κυβέρνηση»ς και σπεύδει να καρπωθεί τον δημόσιο πλούτο της χώρας.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ταπεινωθεί αύριο. Να φτάσει τώρα στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε στους σχεδιασμούς τους. Δεν πρέπει να ακουστεί το "η πόλη εάλω"», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι κάνει «κουμάντο» η κα Μέρκελ η οποία θέλει να «μας φορτώσει επιτρόπους που θα υποκαταστήσουν τους υπουργούς» ενώ «δεν μιλάμε πλέον για Ε.Ε αλλά για την ευρωπαϊκή κηδεμονία». «Ακούμε περίεργα πράγματα τα οποία νομίζω πως δεν θα αντέξει ο λαός και πολύ δύσκολα θα έρθουν στο Κοινοβούλιο. Πολύ φοβούμαι ότι ο ρόλος της Ελλάδας δεν είναι πρωταγωνιστικός. Είναι παθητικός. Ας σηκώσουν ανάστημα αύριο. Να μην είμαστε ταπεινωμένοι οι Έλληνες» τόνισε.

Πρόσθεσε πως οι Έλληνες «καλώς ή κακώς ψήφισαν τον Παπανδρέου. Δεν ψήφισαν Μέρκελ και Μπαρόζο. Τώρα αν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της κατάστασης ας έρθει εδώ. Δεν είμαι από αυτούς που θα διανοηθώ να τον πω συνωμότη. Δεν είναι συνωμότης. Απλώς τα πράγματα είναι τόσο σύνθετα που δεν μπόρεσε να τα παρακολουθήσει και άφησε μια σπείρα να τα κουμαντάρει».

Αυτοσυγκράτηση κι ενότητα απ’ όλα τα κόμματα την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει την πιο κρίσιμη και σημαντική μάχη για τη χώρα ζήτησε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά. «Δεν πρόκειται», είπε «να αλωθεί η Ελλάδα γιατί στο τιμόνι υπάρχει ο πρωθυπουργός που έχει δώσει μάχες χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος».

«Κατανοώ την αγωνία σας. Είναι όλων μας η αγωνία. Κατανοώ την αγωνία του πολίτη. Είμαστε εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων, την ώρα που η χώρα δίνει την πιο κρίσιμη μάχη αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ενότητα, αυτοσυγκράτηση και περίσκεψη. Χρειαζόμαστε πάρα πολλές δεκαετίες για να επουλώσουμε πληγές του παρελθόντος. Ναι είμαστε εθνικά υπερήφανοι. Δεν πρόκειται να αλωθεί η Ελλάδα, ακριβώς γιατί στο τιμόνι υπάρχει ο Γ. Παπανδρέου.

Έχουμε φορτωθεί τις ευθύνες των τελευταίων δεκαετιών. Φορτωθήκαμε με τις επιλογές της Ν.Δ την τελευταία πενταετία. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε προοπτική και ελπίδα στο λαό. Θέλω να πιστεύω ότι οι εταίροι μας θα κατανοήσουν ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή. Να καταλάβουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν από την Ελλάδα για να δώσουν λύση στα προβλήματα χρέους» είπε η κα Φώφη Γεννηματά.

«Να είστε βέβαιος ότι ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος δίνουν τη μάχη κατά τον καλύτερο και σκληρότερο τρόπο για τα συμφέροντα της χώρας. Ο πρωθυπουργός δεν δέχεται κανένα σημείο που να αμφισβητεί τα θέματα εθνικής κυριαρχίας. Θα περίμενα από τον κ. Σαμαρά να έχει υψώσει έντονη φωνή στο ΕΛΚ. Ελπίζω να έδρασε και αυτό πρέπει να αποδεικνύεται. Γιατί μάλλον η αντίθετη εικόνα περνάει» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατο να σηκώσει το βάρος της κύρωσης της όποιας συμφωνίας. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τίποτα που δεν συμβαδίζει με το εθνικό συμφέρον. Δεν είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την ιστορία. Εσείς είστε η απόλυτη αιτία του κακού. Οι συνεχείς ατυχείς διαπραγματεύσεις του κ. Παπανδρέου έφτασαν την Ελλάδα στην απόλυτη εθνική ταπείνωση. Οδηγήσατε την πατρίδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» παρενέβη απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.