Κλιμακώνονται οι κρισιμότερες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το ποσοστό του ελληνικού κουρέματος αλλά και την πολυμέτωπη κρίση χρέους στο ευρώ.  Αβεβαιότητα κυριαρχεί σχετικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από την Σύνοδο Κορυφής για το ακριβές ποσό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Με σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times αναφέρουν ότι οι συνολίες έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.  Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η οποία επικαλείται ένα σχέδιο αποτελεσμάτων της Συνόδου το οποίο κυκλοφόρησε την Τρίτη δεν υπάρχει συμφωνία για το ''κούρεμα'' ενώ υπάρχει αναφορά μονάχα σε ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Η ακύρωση των προγραμματισμένων για σήμερα το πρωί Eurogroup και Ecofin αποτελεί εξάλλου ισχυρή ένδειξη ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης.  


Με επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόβσκι, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου Ecofin, σημειώνει «ότι το πλήρες πακέτο μπορεί να μην είναι έτοιμο» την Τετάρτη και επικαλείται αυτό ως έναν λόγο για την αναβολή της προγραμματισμένης - πριν από τη σύνοδο κορυφής - συνεδρίασης του Ecofin.
Αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ περιγράφουν στους FT μία αυξανόμενη ανησυχία ότι η σύνοδος θα κινηθεί πολύ κάτω από τις προσδοκίες των αγορών. Στο Reuters την Τρίτη ξεκαθάρισαν ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες.  

Οι ηγεσίες «ίσως να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο (του κουρέματος) ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020» αναφέρουν. Σημειώνουν μάλιστα στο Reuters ότι δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Ecofin προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά σήμερα πως μια "αξιόπιστη" συμφωνία θα πρέπει να εκπονηθεί το βράδυ από τους ευρωπαίους ηγέτες ως απάντηση στην κρίση του χρέους ενώ οι συνομιλίες ενόψει της συνόδου κορυφής προχωρούν πολύ δύσκολα.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» 50-60% στο χρέος που κατέχουν ιδιώτες, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις τράπεζες οι οποίες ζητούν την απευθείας ενίσχυση τους από τον EFSF.  Ενδεικτική είναι και η απόρρητη γερμανική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη από τον επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ και κάνει λόγο για κούρεμα ύψους 60% με αυστηρό πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα.

Οι κυρίαρχες απόψεις 

Το γερμανικό στρατόπεδο  Σκληρή αναδιάρθρωση με απομείωση 60%. Ενεργοποίηση των CDS αφού  θα έχει προκληθεί πιστωτικό γεγονός 
 Στρατόπεδο Γαλλίας - Κομισιόν  - λόμπι τραπεζών   Η Γαλλία ανησυχεί  για τον EFSF και τη στήριξη των γαλλικών τραπεζών. Η ομάδα αυτή ζητά απομείωση έως και 40% ή και λίγο παραπάνω με παράλληλες εγγυήσεις από το μηχανισμό στήριξης. 

Σκληρό πόκερ παίζεται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες.

Ο Τσάρλς Νταλάρα ο οποίος εκπροσωπεί τις τράπεζες το βράδυ της Δευτέρας με γραπτή του δήλωση (την οποία διένειμε το γραφείο τύπου του IIF στην Ουάσινγκτον) ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό» προσθέτοντας ότι «μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά έτη».  

Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές  που διακρατούν ελληνικό χρέος «είναι πολύ δύσκολες, και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου» ανέφερε στο Reuters μία από τις πηγές. 

Οι δυσκολίες για το EFSF 

Ένα ξεχωριστό «σχέδιο όρων και προϋποθέσεων» σχετικά με την αύξηση της «δύναμης πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) - που αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα της επιδιωκόμενης συμφωνίας - καθιστά σαφές ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν γνωρίζουν πόσο πολύ θα μοχλευθούν τα 440 δισ. ευρώ του Ταμείου. 

«Ένας πιο ακριβής αριθμός της έκτασης της μόχλευσης μπορεί να προσδιορισθεί μόνο μετά από επαφές με τους δυνητικούς επενδυτές», αναφέρει το σχέδιο. 

Οι FT σημειώνουν ότι η παραπάνω αναφορά υποδηλώνει ότι οι τελικές λεπτομέρειες για το ΕΤΧΣ μπορεί να μην ολοκληρωθούν έως την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείει, πάντως, να είναι σήμερα έτοιμες οι λεπτομέρειες σχετικά το ΕΤΧΣ, καθώς το σχέδιο των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής περιέχει κενά, τα οποία συχνά συμπληρώνονται λίγες ώρες πριν από αντίστοιχες συνόδους.


Σε αγκάθι επίσης έχει εξελιχθεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Την Τρίτη, αναφορές έκαναν λόγο για πρόβλεψη στο ανακοινωθέν της Συνόδου που θα στήριζε τα «μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ», συμπεριλαμβανομένης της αγοράς χρεογράφων. Σε αυτό αντέδρασε σχεδόν αμέσως το Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως «αυτή η πρόταση, ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται τώρα, δεν είναι αποδεκτός από την Γερμανία».   

«Διαπραγματευόμαστε για να λάβουμε δήλωση από την ΕΚΤ για το τι θέλει να κάνει αυτή» συμπλήρωσε η Μέρκελ. Στο πρόγραμμα της ΕΚΤ αντιτίθεντο εξ αρχής Γερμανοί αξιωματούχοι.   


Το πρόγραμμα των συναντήσεων 

Δύο συναντήσεις έχουν προγραμματισθεί για απόψε στις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στις 18:00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος) για να συζητήσουν το θέμα των ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο στόχος είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν το σοκ που θα προέλθει από μία απομείωση του ελληνικού χρέους. Θα ακολουθήσει η σύνοδος των ηγετών χωρών της ευρωζώνης, με τις συνομιλίες να παρατείνονται χωρίς αμφιβολία μέχρι αργά τη νύκτα.

Σχετικά Θέματα: 

 

Πηγή: Newpost/in.gr