Την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, στις οποίες εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Μίλησε για τη «διπλή γιορτή» της Θεσσαλονίκης, του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και της απελευθέρωσής της και σημείωσε ότι «έχουμε όλοι καθήκον, με ισχυρή μνήμη να τιμούμε αυτή την εορτή».

Δήλωσε δε ότι αισθάνεται υπερήφανος για το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και υπογράμμισε: 

«Παρά την κρισιμότητα της συγκυρίας, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση, προσπαθούμε καθημερινά να κρατήσουμε ψηλά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας θεσμός που αποτελεί ανάχωμα για οποιαδήποτε εξωτερική απειλή, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο μεγάλης, διεθνούς και περιφερειακής ρευστότητας. Δίνουμε καθημερινές μάχες, προσπαθούμε να ανακόψουμε τη χρεοκοπία και την κατάρρευση της χώρας μας. Με γενναία προσπάθεια, ζητούμε από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουμε μαζί την μάχη. Θα είναι μάχη για την σωτηρία της πατρίδας μας, θα είναι μάχη για μια νέα προοπτική, για ένα καλύτερο μέλλον για την νέα γενιά».

Ως προς τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τις αμυντικές δαπάνες, ο Πάνος Μπεγλίτης τόνισε ότι το υπουργείο μελετά συνεχώς τη δομή, σε στενή συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία και επιχειρεί, με συνεχή μέτρα και αποφάσεις, τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών. 

«Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών σημαίνει περιστολή της κακοδιαχείρισης, εκεί που υπάρχει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υπονόμευση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Γιατί πολλές φορές γίνεται μια παρανόηση. Η ορθολογική διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, θα συνεχιστεί. Αυτή είναι η ευθύνη μου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας και συζητώ και συνεργάζομαι με τη στρατιωτική ηγεσία την οποία περιβάλλω με την εμπιστοσύνη μου, πολιτική και υπηρεσιακή, ώστε να δώσουμε μαζί την μάχη για ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, που μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις, στις ανάγκες του 21ου αιώνα».