Πυρά κατά της συμφωνίας των Βρυξελλών εξαπέλυσε ο γάλλος ευρωβουλευτής, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος έκανε λόγο για "κινεζική εκτροπή", τονίζοντας ότι η ευρωζώνη παραδίδεται "δεμένη χειροπόδαρα στις αναδυόμενες χώρες". "Πρόκειται για ένα πολύ μικρό βήμα. Βρήκαν επιδέσμους. Καλό είναι αυτό, όταν υπάρχει αιμορραγία χρειάζονται επίδεσμοι", σχολίασε ο συμπροεδρεύων της ομάδας των Οικολόγων στο ευρωκοινοβούλιο.
 
Στη συνέχεια κατήγγειλε ένα από τα μέτρα που προβλέπονται από τη συμφωνία, τη δημιουργία ειδικών ταμείων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών- ανάμεσά τους οι αναδυόμενες χώρες και η Κίνα- για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.  

Αυτή η "κινεζική εκτροπή είναι γελοία", δήλωσε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ."Τη στιγμή που εδώ και μήνες συζητείται η έκδοση ευρωομολόγων που θα επέτρεπαν στην Ευρώπη τον επιμερισμό το χρέους και τη δυνατότητα επενδύσεων, επέλεξαν να παραδοθούν δεμένοι χειροπόδαρα στις αναδυόμενες χώρες".
 
"Δεν είναι δυνατόν να κάνετε συζήτηση για την προστασία από την κοινωνική και περιβαλλοντική παγκοσμιοποίηση και να ζητάτε από αυτούς με τους οποίους θα διαπραγματευθείτε αυτήν την προστασία, να πληρώσουν το χρέος σας", είπε.  
"Νομίζετε ότι οι Κινέζοι θα σάς δώσουν χρήματα επειδή σάς συμπαθούν;", προειδοποίησε.  

"Πρόκειται για μία πολιτικά επικίνδυνη, κακή λύση", η οποία επελέγη "διότι δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό το βήμα" προς την ενίσχυση του φεντεραλισμού στην Ευρώπη, κατέληξε.