Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Μορίδης, μιλώντας στον «Βήμα 99,5»  αναφέρθηκε με αιχμηρό τρόπο τόσο στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής όσο και στο ζήτημα εποπτείας της χώρας μας. Σε ό, τι αφορά τη συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας και το νέο δανειακό πρόγραμμα, ο κ. Βορίδης σχολίασε: «Το θετικό κομμάτι είναι προφανώς ότι υπάρχει μια πίεση – διαβάζω για το 50% στο κείμενο της συμφωνίας – για μείωση του χρέους. Στη συνέχεια, αρχίζει η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εκεί λέγονται ορισμένα πράγματα. Ένα από αυτά είναι ότι θα δοθούν 30 δις που θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση ουσιαστικά, αλλά για μένα μένει ανοιχτό το θέμα του πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Ένα κομμάτι λοιπόν είναι αυτό. Ένα άλλο είναι ότι γίνεται συζήτηση για ένα νέο, πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής που ορίζεται στη συμφωνία ότι πρέπει να ψηφιστεί μέσα στο 2011. Επομένως, για να είμαστε σαφείς, είναι μια συμφωνία που στην πραγματικότητα θα ολοκληρωθεί και θα συνοδευτεί από ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Είτε θα είναι νέο Μνημόνιο είτε οτιδήποτε άλλο, ένα νέο δανειακό πρόγραμμα 100 δις που θα τρέξει μέχρι το 2014 και θα είναι καινούργιο και θα συνοδεύεται από μέτρα. Διαφορετικά, γιατί να μη μέναμε στο Μεσοπρόθεσμο και τα μέτρα του; Άρα, προφανώς θα έχουμε περισσότερα μέτρα και η πρώτη επιφύλαξη και αντίρρηση είναι εδώ».

Αναφέρθηκε όμως εκτενώς και στους νέους εποπτικούς κανόνες που συνεπάγεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για μείωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως «Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι μπαίνουν εποπτικοί κανόνες. Είναι ξεκάθαρο ότι το κείμενο δείχνει μια τέτοια κατεύθυνση μεγαλύτερης αυστηροποίησης και η αλήθεια είναι, για να είμαστε δίκαιοι και σαφείς, ότι αυτό δεν φαίνεται να αφορά μόνον την Ελλάδα. Για μένα έχουμε παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Έχουμε μια δανειακή σύμβαση που δεν είναι όπως το Μνημόνιο, με απολογιστικό χαρακτήρα και συμφωνία ως προς τα μεγέθη. Είναι τελείως διαφορετικό να λέει κάποιος να φτιάξουμε ένα σχέδιο προϋπολογισμού, να το στείλουμε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφού εγκριθεί στη συνέχεια αυτό να πάει στη Βουλή για να το εγκρίνει, ενώ θα βρίσκεται μπροστά σε ένα είδος δέσμιας αρμοδιότητας».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο παραχώρησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι «Θα ανοίξει μια κουβέντα συνταγματικού περιεχομένου, αν αυτό είναι τμήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οπότε ναι μεν αποτελεί παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, αλλά μπορεί να περάσει με πλειοψηφία 150+1 ή αν αποτελεί εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε υπερεθνικά όργανα – κατά τη γνώμη μου εμπίπτουμε εκεί διότι εμπλέκεται μέσα και το ΔΝΤ, άρα δεν είναι μόνο θέμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – οπότε τίθεται ζήτημα του άρθρου 28 παράγραφος 2 και θέλει 180. Αυτή είναι μια συζήτηση που φαντάζομαι ότι θα γίνει στη Βουλή».