Σε συνεντευξή του στο ΒΗΜΑ FM ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Κώστας Μαρκοπούλος αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής με αρνητικά σχόλια ενώ φάνηκε επιφυλακτικός για το καθεστώς εποπτείας της χώρας τα επόμενα χρόνια.
«Κατ’ αρχήν το τοπίο είναι θολό. Δεν έχουμε το πλήρες κείμενο, που είναι πολιτικό και όχι νομικό, άρα έχουμε και πολιτικές δεσμεύσεις. Μ’ αυτά που έχουμε μέχρι τώρα, πήγαμε σε ένα υποχρεωτικό κούρεμα του χρέους, διότι αποτύχαμε δυο χρόνια τώρα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας σε όλα τα επίπεδα και αυτό που απευχόταν πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός σήμερα έγινε επιτυχία» τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Μια λογιστική μείωση του χρέους της χώρας φαίνεται ότι είναι καλή. Διότι δεν μπορούσε να κουβαλά στην μικρή καμπούρα της όλο αυτό το βάρος. Αλλά πίσω από το κόψιμο κατά 50% των ομολόγων, πρώτος κίνδυνος είναι η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, διότι φαίνεται ότι δεν αντέχουν το κούρεμα των ομολόγων κατά 50% και πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Πρέπει το κράτος να βάλει λεφτά που δεν έχει, άρα θα τα ζητήσει και πάλι» εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.  

«Τρία πράγματα διαφορετικά (μπορούσαν να γίνουν). Πρώτον, το κούρεμα να ήταν μικρότερο. Αυτό θα ήταν μια λύση. Δεύτερον, να γίνει μια μόχλευση περισσότερων χρημάτων από την ΕΚΤ ή το EFSF για τη σωτηρία των τραπεζών και τρίτον, αυτό που λείπει – μέχρι τώρα τουλάχιστον – από αυτή τη συμφωνία που επετεύχθη, το τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία. Διότι αν φθάσουμε να δανειστούμε ακόμη και για τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε η κατάσταση για την Ελλάδα είναι τραγική».  

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζει ο κ. Μαρκόπουλος τις κινήσεις της κυβέρνησης. «Μ’ αυτά που βλέπω μέχρι τώρα και χωρίς η Ν.Δ. να έχει εκφραστεί, είμαι εξαιρετικά καχύποπτος και αρνητικά τοποθετημένος απέναντι σ’ αυτό που βλέπω ως συμφωνία της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο διότι έχει μια ουρά πίσω από αυτό που βλέπω. Έχει μόνιμους επιτηρητές έξω από τα υπουργεία.

Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να αποδέχεται δημοσίως την αναξιοπιστία της κυβέρνησής του, την ανικανότητα να κυβερνήσουν και να μπει η χώρα σε επιτροπεία. Αυτό το πράγμα που σημαδεύει την καρδιά της εθνικής μας αξιοπρέπειας πρέπει να το ζυγίσουμε πολύ, γιατί έχει από πίσω και ουρά.
   
Το δημόσιο χρέος και στις κυβερνήσεις Καραμανλή διογκώθηκε για το λόγο ότι έσκασαν στα χέρια μας όλες οι αμυντικές προμήθειες και εξοπλισμοί της κυβέρνησης Σημίτη – και αυτό έχει αποδειχθεί και είναι αναμφίβολο. Δεύτερον, διότι δεν μειώσαμε το κράτος και αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάναμε και οδήγησε σε σπατάλες» κατέληξε.