Βενιζέλος: «Καταφέραμε να γίνει βιώσιμο το χρέος»


Με την χθεσινή συμφωνία επιτυχγάνεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, παράλληλα με την πλήρη εξασφάλιση της ρευστότητας της ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η επανακεφαλαιοποίηση του προς όφελος της εθνικής μιας οικονομίας και των καταθετών, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στην συνέντευξη Τυπου για τα αποτελεσματα της Συνόδου Κορυφής.
Στόχος το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος να είναι στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ και πλήρως βιώσιμο ακόμη και με τις αυστηρές προδιαγραφές του ΔΝΤ,είπε ο υπουργός Οικονομίας. 

Σύμφωνα με τον υπουργό στη Σύνοδο Κορυφής επιτεύχθησαν τρεις στόχοι: 

Η εκταμίευση της 6ης δόσης που θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, η εφαρμογή του νέου προγράμματος, ύψους 100 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014 και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε στις επικρίσεις της χρονικής στιγμής που έγινε αυτή η συμφωνία λέγοντας: 

«Πολλοί ρωτάνε γιατί δεν ελήφθη νωρίτερα η απόφαση;  Γιατί έπιασαν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.  Το δημοσιονομικό πρόγραμμα της διετίας 2010-2011 έπιασε τόπο. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έφερε θετικά ανταλλάγματα. Δημιουργήθηκε η κατάλληλη συνθήκη για να προχωρήσει αυτή η απόφαση».

Σύμφωνα πάντως με όσα υποστήριξε ο υπουργός, η καθημερινή εποπτεία της τρόικας ήταν αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να σταματήσει το επικοινωνιακό λάθος που έπληττε την εικόνα της χώρας. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η παρουσία της τρόικας βασίζεται σε μια θεμελιώδη παραδοχή: Η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα και η ευθύνη για την εφαρμογή του νέου προγράμματος ανήκει στην κυβέρνηση και τη Βουλή. Όλοι οι υπόλοιποι απλώς συμβουλεύουν. 


Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2011 και του 2012, εφόσον τα ήδη ληφθέντα μέτρα εφαρμοστούν. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο