Αρνητικά αξιολογεί η κοινή γνώμη τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research, για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής την επόμενη της Συνόδου. Η πλειοψηφία του δείγματος της έρευνας αξιολογεί αρνητικά τις αποφάσεις για το κούρεμα του χρέους και το νέο δάνειο, εκτιμώντας ότι το «αντάλλαγμα» που θα κληθούν να καταβάλλουν οι Έλληνες θα είναι πολύ ακριβό και μάλιστα χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα, αλλά εξακολουθεί επίσης να απορρίπτει σενάρια εξόδου από το ευρώ.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και για τα πολιτικά κόμματα με τους πολίτες να ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά να παρουσιάζουν έντονες αντιφάσεις σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα την αποτελούν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής και την Κάπα Research, οι πολίτες σε ποσοστό 54,9% τάσσονται αρνητικά με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Θετικά απαντά το 35,7%

 
Επίσης το 75,6% υποστηρίζει ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία με 180 βουλευτές και μόνο το 18,9% θέλει να το ψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

 

Οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση σε ποσοστό 54,2% ενώ το 40% θέλει να την επικυρώσει η βουλή.

 

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συνεχίζει να διευρύνει την διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ η οποία φτάνει τις 7,5 μονάδες. Πρώτο κόμμα ωστόσο είναι οι αναποφάσιστοι που συγκεντρώνουν 26,5 %.

 

Συγκεκριμένα:  ΝΔ 22,2% ΠΑΣΟΚ 14,7% ΚΚΕ 9,1% ΛΑΟΣ 6,3% ΣΥΡΙΖΑ 5,1% Δημοκρατική Αριστερά 4,2% Οικολόγοι 3,4% Δημοκρατική Συμμαχία 2,6% Άρμα Πολιτών 1,8% ΔΞ/ΔΑ 26,5%

Πηγή: To Bήμα της Κυριακής