Η Ελλάδα κάθισε εντέλει στην «καρέκλα του κουρέα» και το τούνελ της οικονομικής ασφυξίας αναμένεται να μακρύνει περαιτέρω για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο. Με το νέο πακέτο στήριξης και το «κούρεμα» των ομολόγων, το Δημόσιο υποχρεώνεται σε νέες περικοπές στις μισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες και υψηλότερες αυξήσεις φόρων.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής φέρνει νέο Μνημόνιο μέχρι το 2020 για την Ελλάδα, η οποία οφείλει να επιταχύνει και να διευρύνει το πακέτο των μέτρων για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, ύψους πάνω από 8 δισ. ευρώ ετησίωςΣημειώνεται ότι το «κούρεμα» κατά 50% δεν αφορά όλο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 350 δισ. Πρέπει να αφαιρεθούν τα δάνεια της τρόικας από το πρώτο μνημόνιο, τα έντοκα γραμμάτια, όσα ομόλογα κατέχει η ΕΚΤ και όσα βρίσκονται σε απλούς ιδιώτες. Έτσι, απομένουν σχεδόν 205 – 210 δισ. Ακόμα και εάν μειωθεί αυτό το κομμάτι του χρέους στο μισό, τότε το συνολικό χρέος ανέρχεται σε 330 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα το ποσοστό μείωσης του χρέους είναι ακόμα μικρότερο. 


Επιπλέον, στα 330 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν 30 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών και ένα ποσό για τα Ταμεία. 


Για τους λόγους αυτούς, υπολογίζεται ότι με «κούρεμα» 50% το χρέος από 160% του ΑΕΠ φέτος, θα πέσει στο 120% το 2020 και στο 90 -100% το 2030. 


Μετά το «κούρεμα», κάθε ευρώ που θα πέφτει έξω ο προϋπολογισμός θα σημαίνει ένα ευρώ επιπλέον έκτακτα μέτρα λιτότητας: φόροι, εισφορές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και περικοπές σε μισθούς του δημοσίου, σε συντάξεις και σε κοινωνικά επιδόματα. 


Η επόμενη ημέρα του «κουρέματος» αναμένεται να επιφέρει τις παρακάτω εξελίξεις:


- Υπολογίζεται ότι οι πληρωμές για τόκους θα μειωθούν κατά 1,5 -2% του ΑΕΠ ετησίως. Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν για να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα, θα έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο από τα υφιστάμενα των δανείων, αλλά πολύ μικρότερη ονομαστική αξία. 


-Κρατικές δαπάνες. Η τρόικα υπολογίζει ότι οι δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν από το 42% του ΑΕΠ που είναι φέτος, στο 33% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να κόψει άλλα 15 δισ. στα επόμενα χρόνια. 


- Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Αβέβαιο είναι ακόμα το κατά πόσο θα πληρωθούν στο ακέραιο τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι προμηθευτές του Δημοσίου, αν και υπάρχει η άποψη ότι τα ομόλογα αυτά δε θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. 


-Στο τέλος του 2012 ή και νωρίτερα το ασφαλιστικό σύστημα που σήμερα γνωρίζουμε θα αρχίσει να αποτελεί μία ανάμνηση σε ένα συνταξιοδοτικό μέλλον πολύ διαφορετικό. Με χαμηλότερες συντάξεις, κατάργηση των ευνοϊκών παροχών που διατηρούν ακόμα τα Ειδικά Ταμεία, απάλειψη της πρόωρης συνταξιοδότησης, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, αυξημένη ανταπόδοση εσόδων – παροχών και λιγότερα έσοδα από κοινωνικούς πόρους. 
 

-Πλήρως εγγυημένες είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και μετά το γενναίο «κούρεμα» του 50% που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής, ενώ καμία επίπτωση δε θα έχει η συμφωνία στα υφιστάμενα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που δε θα επηρεάζονται τεχνικά από το haircut. 

Παράλληλα:


-Tα εισοδήματα θα συρρικνώνονται είτε μέσω περικοπών στις αποδοχές είτε μέσω αύξησης της άμεσης φορολογίας και των τιμών


-Oι πόροι για κοινωνικές παροχές (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, επιδόματα και εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κ.ά.) θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος για τους πολίτες


-Oι επιχορηγήσεις στις ΔΕΚΟ θα συρρικνώνονται με επακόλουθο τη μείωση των αποδοχών και του αριθμού των εργαζομένων καθώς και αυξήσεις στα τιμολόγιά τους


-H κρατική χρηματοδότηση ευαίσθητων τομέων όπως η παιδεία θα γίνεται με το σταγονόμετρο


-H ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής


-Tο βιοτικό επίπεδο θα έχει ραγδαία πτώση καθώς οι πολίτες λόγω εισοδηματικής στενότητας και ανασφάλειας για το αύριο θα «κόψουν» δαπάνες για αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών


-H μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα φέρει νέα λουκέτα στην αγορά και θα εξασθενήσει ακόμα περισσότερο την ήδη αδύναμη παραγωγική βάση της χώρας


-Tα φτωχά νοικοκυριά θα αυξηθούν.Πηγή: Newpost/ Έθνος/ Καθημερινή