Εάν εφαρμοστούν όλα όσα ψηφίστηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και υπάρχει και η ανάλογη αντιμετώπιση του προβλήματος και από τις επιχειρήσεις και από τα νοικοκυριά με υπευθυνότητα, η χώρα δεν χρειάζεται να πάρει άλλα μέτρα, μπορεί να πετύχει τον στόχο τον δημοσιονομικό που έχει τεθεί για το 2012, δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν ληφθούν νέα μέτρα εφόσον -εφέτος- υπάρχει έλλειμμα του 9%, ο κ. Σαχινίδης είπε: «Και η απάντησή μου είναι κατηγορηματικά, όχι.»

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων:

 

«{...} όταν φθάσουμε στο τέλος του 2012 η χώρα μας και πάλι θα έχει ένα έλλειμμα. Για να μπορέσουμε λοιπόν να συνεχίσουμε την πορεία μας το 2013 και το 2014, η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει τις δημοσιονομικές προσαρμογές. Όταν λοιπόν με ρωτάτε, αν η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, η απάντηση είναι μια και μόνο μια και είναι κατηγορηματική. Ναι, η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της μέχρι που να τιθασεύσει τα ελλείμματα. Διότι όσο υπάρχουν ελλείμματα, συσσωρεύεται νέο χρέος. Η χώρα λοιπόν δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει με ελλείμματα τα οποία τροφοδοτούν το χρέος. Είναι επομένως φενάκη κάποιος να λέει, "ναι αλλά ξέρετε, εσείς θα πάρετε και άλλα μέτρα". Βεβαίως το 2013 θα πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο. Βεβαίως το 2014 θα πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο.»

 

«Το 2013 το πόσα μέτρα θα χρειαστεί να πάρουμε, σε ένα μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την επιτυχή έκβαση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου», συμπλήρωσε.

 

Ασφαλιστικά ταμεία

 

Για τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε ότι «δεν κινδυνεύουν, διότι όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, είχαμε πει πολύ πριν τη Σύνοδο της 26ης Οκτώβρη ότι θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες έξω από το PSI προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις τους, ότι θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων».

 

Ερωτηθείς αν τα Ταμεία θα χάσουν ένα 50% των ομολόγων που έχουν, ο κ. Σαχινίδης απάντησε «βεβαίως», ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι αν ένα ταμείο δεν έχει περιουσία να εκποιήσει ή να πουλήσει τα ομόλογά του, θα κόψει μισθούς, θα κόψει εφάπαξ, ανέφερε:

 

«Μισό λεπτό, μην μπερδεύετε τα ταμεία πρόνοιας με τα ασφαλιστικά ταμεία. Πάμε στα ασφαλιστικά ταμεία που είναι σημαντικοί διακρατητές ελληνικών ομολόγων. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κάποια περιουσιακά στοιχεία. Κάποια από αυτά είναι σε ακίνητη περιουσία, κάποια από αυτά είναι σε ομόλογα. Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και η αντιμετώπιση που θα έχουν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, από ότι θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία των υπολοίπων χωρών για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα.»


Πηγή: in.gr