Κατά του κινήματος «Δεν πληρώνω», και όσων κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων αρνούνται να καταβάλουν φόρους, τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ . «Ένα μέρος από τα χρήματα που πληρώνουμε ως φόρο πάνε σε αγαθά και υπηρεσίες που παράγει ο δημόσιος τομέας. Όποιος δεν πληρώνει παραιτείται ταυτοχρόνως και από την κατανάλωση αυτών των υπηρεσιών;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο να απαντήσει αν θα υπάρξει «κούρεμα» και στους τίτλους που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ιδιώτες-φυσικά πρόσωπα, που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Σχετικά με τη συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις φορολογικές αρχές της Ελβετίας και η συμφωνία που θα υπογραφεί θα είναι στο πρότυπο της συμφωνίας Ελβετίας – Βρετανίας και Γερμανίας.

Για τον κ. Σαχινίδη οι καταθέτες έχουν δύο επιλογές: «Έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν πραγματικά τα στοιχεία τους και να διερευνηθεί από τις φορολογικές αρχές, αν έχουν νομίμως φορολογηθεί και δεν χρειάζεται πρόσθετη φορολόγηση, είτε αν θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μέσω μαθηματικού τύπου για την προηγούμενη δεκαετία, με τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε φόρους που ουδέποτε αποδόθηκαν και να στραφούμε εναντίον όσους φοροδιέφυγαν, διατηρώντας το δικαίωμα ποινικών διώξεων». «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των ελλήνων καταθετών στην Ελβετία» πρόσθεσε. «Ακόμη και αν αποσύρουν όλα τα χρήματά τους οι καταθέτες από την Ελβετία θα είναι υποχρεωμένη η Ελβετία να μας δώσει όλα τα στοιχεία» τόνισε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, εδώ και μία δεκαετία η χώρα μας έχει τεράστια υστέρηση στην είσπραξη εφόρων από την άμεση φορολογία και δεν είναι δυνατή η άμεση απόδοση από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Δήλωσε ότι σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συμφωνίας της Συμφώνου Κορυφής θα γίνει κοινή σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους παράγοντες και οι τεχνικές λεπτομέρειες θα αρχίσουν να εξετάζονται από σήμερα. «Στην Ευρώπη υπάρχει το πρόβλημα της πολυφωνίας και της κακοφωνίας, πίσω από τις φωνές βρίσκονται και κάποιοι που εξυπηρετούν σκοπιμότητες» σημείωσε.