Για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας από την ελληνική πλευρά έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, απειλώντας, παράλληλα, ότι αν οι τράπεζες δεν αποδεχθούν το εθελοντικό κούρεμα, τότε είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, στο περιοδικό «Der Spiegel», ο κ. Σόιμπλε είπε ότι μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό«κούρεμα» του χρέους από τις τράπεζες, «δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και να «παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της», σε αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια. «Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» πρόσθεσε.

«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, μια ξεχωριστή περίπτωση που έχρηζε ειδικής λύσης» είπε.

«Η ανάκτηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα είναι το αποτέλεσμα δομικών μεταρρυθμίσεων όπως και της μείωσης του χρέους. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουν τόσο η μόνιμη παρουσία της Task Force (Ομάδας Κρούσης) και της τρόικας, όσο και οι ευρωπαϊκοί πόροι που είναι στη διάθεση της Ελλάδας. «Τα προβλήματα όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης», προσθέτει.

Ο γερμανός υπουργός είπε, ακόμα, ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της μακρύ δρόμο για να επιλύσει την κρίση, σημειώνοντας ότι μια βασική παράμετρος είναι να εφαρμόσει η Ιταλία τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη  Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αλλά αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που συναντώνται για το συγκεκριμένο θέμα.


 «Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα», τόνισε.