Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά την επικύρωση της δανειακής σύμβασης. «Εκλογές τώρα» ζητά το ΚΚΕ. Τυχοδιωκτική επιλογή το δημοψήφισμα λέει ο ΛΑΟΣ,  για «τρικ» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκλογές ζητάει η Δημοκρατική Αριστερά. «Ο πρωθυπουργός θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα», υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία

«Κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Όχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος.


Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη τα εξής: «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση.
 

Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους.


Εκλογές τώρα. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να τις επιβάλλουν και να τις υποδεχθούν με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Με τη δράση και την ψήφο τους να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων».

ΛΑΟΣ: «Τυχοδιωκτικό το δημοψήφισμα»

 
Ο ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «τυχοδιωκτική πολιτική» και «τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα». Παράλληλα καλεί τον πρωθυπουργό να "τολμήσει" και να ζητήσει μυστική ψηφοφορία.


Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ: «Στο επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής ο κ.Παπανδρέου φαίνεται ότι θέλει να την σφραγίσει, με ένα εξίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα. Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια. Καληνύχτα κ. Παπανδρέου».Τσίπρας: «Τρικ το δημοψήφισμα»Για τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την προαναγγελία του Πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.
 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε απελπισία, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξει μια συντριπτική υπέροχή του «όχι» στην υποτέλεια. Διερωτήθηκε μάλιστα τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παπανδρέου και αν θα παραιτηθεί.


Δημοκρατική Συμμαχία: Ο πρωθυπουργός θέτει την Ελλάδα σε κίνδυνο


«Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή την προαναγγελία δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «γι’ αυτή τη μικροκομματική στόχευση θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές της» και τονίζει ότι «είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι ''δεν θέλει'', να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές».Κουβέλης: «Ας παρατήσουν τα ψευδώνυμα και ας πάνε σε εκλογές» 
 

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τα ψευδώνυμα και ότι πρέπει να πάει σε εκλογές. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου είναι αρνητική, διότι όπως υποστήριξε σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, δεν παρατίθενται τα στοιχεία που συγκροτούν το ερώτημα.


Σχετικό θέμα: 
Ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου ζητά ο Παπανδρέου