Συνεχίστηκαν τη Δευτέρα στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης οι συνομιλίες για το Κυπριακό με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) άρχισε ένας νέος γύρος εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τις οποίες διεξάγουν οι Αλεξάντερ Ντάουνερ και Λιν Πάσκο με τις αντιπροσωπείες των δυο πλευρών, ενώ γίνονται και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού με τους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων. 
 

Στη συνέχεια, θα συμμετάσχουν όλοι σε γεύμα εργασίας και το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει κοινή συνάντηση, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Κι-Μουν, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει για τέσσερις ώρες.
 

Μετά, θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με δείπνο εργασίας, για άλλες δύο ώρες. 
 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο ΓΓ του Οργανισμού θα διαβάσει τη γραπτή δήλωση, στο περιεχόμενο της οποίας θα έχουν προσυμφωνήσει οι δύο πλευρές, στις 4:30 το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι παρόντες ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, όπως είχε γίνει στις προηγούμενες κοινές συναντήσεις. 
 

Επιδίωξη τού ΟΗΕ είναι η καταγραφή των μέχρι τώρα συγκλίσεων σε μερικά κεφάλαια, (όπως η οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η αστυνομίας και η ασφάλεια), η αναφορά σε «κοινή απόφαση για περαιτέρω επιτάχυνση» της διαδικασίας, η επανάληψη της πρότασης για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, όταν συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές, και ο ορισμός νέας κοινής συνάντησης σε μερικούς μήνες. 
 

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Κυριακή εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρώτη μέρα των συνομιλιών, θεωρώντας ότι η ατμόσφαιρα ήταν «πολύ θετική». Χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «θετικές, παραγωγικές, έντονες» και ότι αυτό τον χαρακτηρισμό έχουν δώσει και οι δύο πλευρές, σημειώνοντας ότι με τη συμμετοχή του Μπαν Κι-Μουν έγιναν «ουσιαστικές συνομιλίες» σε «ουσιώδη κεφάλαια» και ότι δεν παρουσιάστηκαν «γεφυρωτικές προτάσεις». 
 

Ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης ότι αποφασίστηκε η συζήτηση τεσσάρων κεφαλαίων. 
 

Πρώτα απ’όλα, για τη διακυβέρνηση και τον καταμερισμό της εξουσίας, ιδίως με επίκεντρο το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή, την προεδρία. Δεύτερον, το περιουσιακό, τρίτο το εδαφικό και τέταρτο την ιθαγένεια. 
 

Κυπριακή πηγή επιβεβαίωσε ότι η εικόνα που έδωσε ο κ. Ντάουνερ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι «γίνεται ενδιαφέρουσα συζήτηση, παρουσιάζονται κάποιες διαφοροποιημένες θέσεις, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να μιλούμε για γεφύρωση διαφορών στα τέσσερα κεφάλαια που συζητούνται». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μεν παρουσιάσει γεφυρωτικές προτάσεις, αλλά όπως γίνεται και στη Λευκωσία, μέσα στα πλαίσια της συζήτησης, παρουσιάζουν κάποιες υποβοηθητικές ιδέες».
 

Πηγές: in.gr - ΑΠΕ