Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ αποτελεί η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, με αρκετά εξ αυτών -κυρίως γερμανικά και βρετανικά- να κατακρίνουν με σφοδρό τρόπο τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι απειλεί την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Το δημοψήφισμα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα ισχυριστεί ότι είναι εθνικό συμφέρον της Ελλάδας η στήριξη της δανειακής συμφωνίας.  Χωρίς αυτήν, θα πει, ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με την χρεοκοπία και την καταστροφή. Θα στηρίξει την εκστρατεία του σε μία έκκληση για πατριωτισμό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, όσες φορές επισκέφθηκε την Ελλάδα διαπίστωσε ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν το χάος της χρεοκοπίας παρά την μακρόχρονη λιτότητα. Σημειώνεται ότι το βρετανικό δίκτυο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, σχολίασε ότι «το δημοψήφισμα είναι σαν να ρωτάς γαλοπούλα αν θέλει να πάει για σούβλισμα»!

Για υψηλού ρίσκου στοίχημα κάνει λόγο και η Wall Street Journal, η οποία στην αναφορά της αναφέρει ότι «η ελληνική ψήφος απειλεί το πακέτο διάσωσης», καθώς επισημαίνει ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να υπονομεύσει την διεθνή προσπάθεια για την διατήρηση του ευρώ.

H Eλλάδα καλεί σε δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. είναι ο τίτλος των Financial Times, oι οποίοι επισημαίνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου αναζητά τη στήριξη των πολιτών, ενώ η δυσαρέσκεια μεγαλώνει.«Η Ελλάδα τζογάρει με δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία» είναι ο τίτλος του σχετικού τηλεγραφήματος του Associated Press, στο οποίο πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η έκβαση παραμένει άγνωστη σε «αυτή τη νέα τροπή που παίρνει η ελληνική τραγωδία».

«Σε νέα αναταραχή οδήγησε την ευρωζώνη η Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι θα δώσει στους ψηφοφόρους μία ευκαιρία να απορρίψουν το επείγον πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Times, που κάνει λόγο για τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, «δίνεται η ευκαιρία στους έλληνες ψηφοφόρους να προβάλουν βέτο στη συμφωνία και υψώνει το φάσμα χρηματοπιστωτικού χάους σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε περίπτωση απόρριψής της».

«Απόφαση-έκπληξη για δημοψήφισμα ρίχνει σκιές στη συμφωνία της Ε.Ε.» είναι ο τίτλος της αναφοράς του CNN, στην οποία, σημειώνει ότι δημοσκόπηση στην Ελλάδα έδειξε ότι οι πολίτες σκοπεύουν να ψηφίσουν «όχι».

Καθαρά πληροφοριακός ο τίτλος του κειμένου στο οικονομικό Bloomberg, το οποίο όμως αναφέρει πως ο «ελιγμός του Γ. Παπανδρέου κινδυνεύει να σπρώξει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν τη συμφωνία».

Σε σχόλιο της με τίτλο «Η χρεοκοπία πλησιάζει» η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί ότι ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από  πέντε μέρες είχε συμφωνήσει. Η ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα, επισημαίνει ο γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εξηγήσει ακόμη πως θα διατυπωθεί το ερώτημα. Εάν το ερώτημα θα αφορά την έγκριση του κουρέματος του χρέους, ο Παπανδρέου δεν μπορεί να ελπίζει ότι οι Έλληνες θα συμφωνήσουν.

Tο Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση, κάνει λόγο για δημοψήφισμα που «δημιουργεί σύγχυση στους Έλληνες» και αναφέρεται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως «απρόβλεπτο παίκτη», καθώς και στην κατάπληξη που προκάλεσε η χτεσινή ανακοίνωση στους κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, οι οποίοι επέλεξαν να μην το σχολιάσουν επίσημα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Εάν χάσει ο Παπανδρέου το δημοψήφισμα το πιθανό είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Τότε ίσως σχηματιζόταν μια κυβέρνηση συνασπισμού ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. Εδώ και εβδομάδες λέγεται ότι ο Παπανδρέου έχει κουραστεί πολύ στο αξίωμα του. Οι νέες εκλογές θα καθυστερούσαν όμως την εφαρμογή των αποφάσεων. Στο Βερολίνο το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως αιφνιδιάζεται από την απόφαση του Παπανδρέου. Δήλωσε ότι πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και ότι μέχρι τώρα δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση».

«Δημοψήφισμα για την λιτότητα- Ισχυρό σινιάλο από την Αθήνα» αναφέρει η γερμανική έκδοση των Financial Times, οι οποίοι σημειώνουν ότι οι έλληνες πολίτες, σε μια κίνηση με ρίσκο, θα ψηφίσουν για πακέτο μέτρων λιτότητας. Το άρθρο, πάντως, σημειώνει ότι η κίνηση του έλληνα πρωθυπουργού είναι ένα μήνυμα προς την Ευρώπη.

H Süddeutsche Zeitung σημειώνει «Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου προκαλεί ανασφάλεια στους Ευρωπαίους εταίρους. Η δήλωση του αφήνει εμβρόντητους την αντιπολίτευση, οικονομολόγους και Ευρωπαίους εταίρους ενώ και οι μετοχές καταποντίζονται. Ένα όχι δεν θα μπορέσει πλέον να εμποδίσει μια χρεοκοπία της Ελλάδας, εκτιμά ο Ράινερ Μπρoύντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων».

«Πέραν των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, και της αντίστασης που προβάλει η αντιπολίτευση, ο έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα», παρατηρεί η Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Ο Παπανδρέου το ρισκάρει με την απόφαση του για δημοψήφισμα», επισημαίνει η αυστριακή Wiener Zeitung.

Υπό τον τίτλο «Οι Ελληνες θα εκφρασθούν με δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας», η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde αναφέρει ότι, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να προσφύγει στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο 'Ελληνας πρωθυπουργός «δημιούργησε την έκπληξη». Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση συγκλόνισε τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επικαλούμενη δημοσίευμα των Financial Times, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είχε διαπιστώσει τον περιορισμένο ενθουσιασμό του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στους όρους της συμφωνίας των Βρυξελλών. «Ομως, κανείς δεν περίμενε ένα δημοψήφισμα», είπε, κάνοντας ωστόσο την υπόθεση, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει κάνει την εκτίμηση «ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ελλήνων». 
(Mε πληροφορίες από Deutsche Welle)
TAGS