Χωρίς να υπάρξει «καμία ουσιαστική πρόοδος», ολοκληρώθηκαν το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι διήμερες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Greentree της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «δεν υπήρξε καμία πρόοδος, καμία σύγκλιση σε κανένα από τα τέσσερα κεφάλαια», που συζητήθηκαν στο διήμερο των συνομιλιών.   Σε δήλωση που θα διαβάσει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, στις 4:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, έχοντας δίπλα του τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, θα επισημάνει τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί σε προηγούμενες συναντήσεις, θα ζητά περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας και θα ορίζει νέα κοινή συνάντηση στο ίδιο μέρος της Νέας Υόρκης, στα μέσα Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου θα συναντηθούν σήμερα με τον Μπαν Κι Μουν στην έδρα του ΟΗΕ, μισή ώρα νωρίτερα από την ανάγνωση της δήλωσης, για να συζητήσουν και να αποφασίσουν το τελικό σχέδιο του κειμένου της δήλωσης που θα διαβάσει στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας ο οποίος θα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Όπως συνηθίζεται, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού θα χαιρετίζει το «καλό κλίμα» μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες, θα ευχαριστεί τους δυο ηγέτες, τις αντιπροσωπείες τους, τον ειδικό σύμβουλό του και τους συνεργάτες του για το έργο που επιτέλεσαν, καλώντας τους να συνεχίσουν την προσπάθεια για επίτευξη συγκλίσεων και με σκοπό μια συνολική λύση, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επίσης, αναμένεται να υπογραμμίζει τις συγκλίσεις που έχουν σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία, όσον αφορά στα κεφάλαια της οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και εσωτερικής ασφάλειας. Τέλος, ο γ.γ. θα αναφέρεται σε «κοινή απόφαση» για «περαιτέρω επιτάχυνση» της διαδικασίας και θα επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, όταν συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές. Και στις συνομιλίες που θα διεξάγονται στην Κύπρο θα ακολουθηθεί πλέον η ίδια μεθοδολογία όπως στη Νέα Υόρκη, δηλαδή θα γίνονται και εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις, θα πραγματοποιούνται κοινές συναντήσεις και θα λειτουργήσει ένα είδος διαδικασίας πάρε-δώσε.

Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Ο κ. Έρογλου παρέμενε αμετακίνητος και στα τέσσερα κεφάλαια που συζητήθηκαν και παρέμεινε σταθερός στις θέσεις που έχει παρουσιάσει κατά διαστήματα στις συνομιλίες στη Λευκωσία. Επέμενε στη θέση του για απόρριψη της διασταυρωμένης ψήφου, δεν θέλησε να κάνει καμία συζήτηση στο εδαφικό, επέμενε στα κριτήρια που παρουσίασε για το περιουσιακό και ουσιαστικά υποστήριξε ότι θα πρέπει να παραμείνουν όλοι οι έποικοι στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, πραγματοποιήθηκε ένας «νέος γύρος» εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τις οποίες διεξήγαγαν οι Αλεξάντερ Ντάουνερ και Λιν Πάσκο με τις αντιπροσωπείες των δυο πλευρών, ενώ έγιναν και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού με τους συμβούλους των ηγετών των δυο κοινοτήτων.

Στη συνέχεια, συμμετείχαν όλοι σε γεύμα εργασίας και στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο γενικός γραμματέας είδε πρώτα τον πρόεδρο Χριστόφια και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ. Έρογλου. Ακολούθησε τρίωρη κοινή συνάντηση και αμέσως μετά για μια ώρα και 15 λεπτά παρακάθισαν όλοι σε δείπνο.
Επιστρέφοντας σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις.

Στο μεταξύ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα αναφερθεί στις συνομιλίες στη Γενεύη στις 7 Ιουλίου και του Λονγκ Άιλαντ στο διήμερο 30 και 31 Αυγούστου στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς τα τέλη Νοεμβρίου. Η έκθεσή του για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών στο Κυπριακό, μάλλον θα ετοιμαστεί μετά και την κοινή συνάντηση του Ιανουαρίου.