Ο βουλευτής και αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης μίλησε τηλεφωνικά στον «Βήμα fm 99,5» και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπήρξαν λόγω του δημοψηφίσματος αλλά και το ενδεχόμενο εκλογών. Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «επικίνδυνο ακροβατισμό» σε ό, τι αφορά το δημοψήφισμα και εξήγησε: «Από εδώ και πέρα, οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου θα είναι πιο σκληρές. Η ανιστόρητη ενέργεια του κ. Παπανδρέου είναι μια ανέντιμη πολιτική πράξη. Ανήκω στους μετριοπαθείς πολιτικούς, στη νέα γενιά, αλλά χθες αιφνιδιάστηκα. Πιστεύω ότι αυτό που κάνει ο κ. Παπανδρέου ισοδυναμεί με την προσπάθειά του να επιβιώσει πολιτικά ο ίδιος και το εξισώνει με το μέλλον της χώρας. Είναι ένας επικίνδυνος ακροβατισμός που οδηγεί στην καταστροφή. Βλέπω ότι μπαίνουμε σε ένα τρίμηνο παραλυσίας της χώρας και ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει ενδεχομένως να φύγει χωρίς να χάσει εκλογές. Την επιβίωσή του κοιτάει ή να φύγει χωρίς να χάσει εκλογές; Δεν ξέρω. Αλλά δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Διότι βάζει την πατρίδα αυτή τη στιγμή σε μια πρωτοφανή περιπέτεια. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο δημοψήφισμα που να τεθεί με τέτοιο όρο και να μπορεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει. Θα σας πω τα επιχειρήματα που έχουν ήδη τεθεί: Δεν το έκανε στο Μνημόνιο, δεν το έκανε με το Μεσοπρόθεσμο, δεν το έκανε με μια σειρά από άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θα το κάνει τώρα;».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. μίλησε για το ερώτημα που βάζει η κυβέρνηση λέγοντας πως «Απάντηση σ’ αυτό υπάρχει μόνο με ένα πράγμα: εκλογές. Η κυβέρνηση δεν είναι νομιμοποιημένη. Βάζει ένα εκβιαστικό δίλημμα που προσπαθεί να κάνει συνένοχο της εγκληματικής πολιτικής της την κοινωνία».

Αναφέρθηκε όμως και στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, επισημαίνοντας πως «Όταν μιλάμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μιλάμε για τον ανώτατο πολιτικό θεσμό. Όμως, ήρθε η ώρα και αυτό να το κουβεντιάσουμε. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται ένα εκβιαστικό δίλημμα από τον κ. Παπανδρέου. Ξέρει και γνωρίζει ότι αυτή η πολιτική είναι μη νομιμοποιημένη από το λαό, ότι υπάρχει ένας τεράστιος διχασμός και ότι η χώρα οδηγείται στην καταστροφή. Πλέον και ο ίδιος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Εκείνος υπογράφει το Προεδρικό Διάταγμα για το δημοψήφισμα. Στο χέρι του λοιπόν είναι».

Τέλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του «Bήμα fm» κατέθεσε την άποψή του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Οι εκλογές πλέον είναι μονόδρομος. Είμαι υπέρ της Ευρώπης, είμαι υπέρ του ευρώ, είμαι κατά της κυβέρνησης. Τι θα ψηφίσω στο δημοψήφισμα; Λέω λοιπόν «όχι» στο δημοψήφισμα. Το πώς θα εκφραστούμε ως Ν.Δ. θα το δούμε από την εξέλιξη των πραγμάτων, γιατί δεν έχει εξειδικευτεί τίποτα».