Άναψαν τα τηλέφωνα στην Ευρώπη με αφορμή το δημοψήφισμα της Ελλάδας, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί  είχαν συντομη τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ αργότερα η κ. Μέρκελ είχε επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό. Από τη μεριά του ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινωνήσε και με τους προέδρους της ΕΕ και της Κομισιόν, Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο. Την ίδια στιγμή, η καγκελαρία ανακοίνωσε πως θα υπάρξει έκτακτη συνάντηση με τη γαλλική προεδρία και τους ευρωπαίους εταίρους με συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας για τις εξελίξεις στην κρίση. Μονόδρομος για τη σωτηρία της Ελλάδας η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού σχεδίου, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Σαρκοζί και η  Μέρκελ δήλωσαν "αποφασισμένοι" να εφαρμόσουν το σχέδιο "σωτηρίας" της Ελλάδας, κάτι το οποίο τέθηκε σε αμφισβήτηση μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου ότι θα διοργανωθεί δημοψήφισμα στη χώρα για τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η γερμανίδα καγκελάριος ευχήθηκαν να υπάρξει "ταχεία" υιοθέτηση ενός "οδικού χάρτη" για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου.

Σαρκοζί: Μονόδρομος για την Ελλάδα η εφαρμογή του σχεδίου

Το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες είναι «ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ. Σαρκοζί υποστήριξε ότι το να δίδεται ο λόγος στους ανθρώπους «είναι πάντα νόμιμο», αλλά όπως διευκρίνισε, η αλληλεγγύη όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να ασκηθεί αν η κάθε μία δεν συναινέσει στις αναγκαίες προσπάθειες.


Από τη μεριά του ο  κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καγκελάριο ότι το δημοψήφισμα γίνεται ώστε η απόφαση για τη δανειακή σύμβαση να γίνει κτήμα του λαού ώστε να συμβάλει στην προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται για την ισχυροποίηση της Ελλάδος και της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Απο την άλλη, οι δύο πρόεδροι ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση με το τηλεφώνημα με τον έλληνα πρωθυπουργό πως έχουν «πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε ενώπιον της ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας.

Συγκεκριμένα, οι Ρόμπαϊ και Μπαρόζο επισημαίνουν ότι στη Σύνοδο της 27ης Οκτωβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα συνολικό πακέτο, που περιλαμβάνει την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, τη σημαντική αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( EFSF) και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, καθώς επίσης το συντονισμό και τον έλεγχο των οικονομικών και δημοσιονομικών ζητημάτων. 

«Εργαζόμαστε για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, οι οποίες είναι περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ, χωρίς καθυστέρηση», τονίζουν οι Χ. Ρομπάι και Μ. Μπαρόζο.

Στη συνέχεια, οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι προκειμένου το ελληνικό χρέος να μπει σε βιώσιμη τροχιά, επετεύχθη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία προβλέπει περικοπή κατά 50% του χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή διαγραφή 100 δισ. ευρώ.

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης διατίθενται να συμβάλουν με 30 δισ. ευρώ στο σύνολο των μέτρων, που σχετίζονται με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θα μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Αυτή η σημαντική μείωση θα απάλυνε το βάρος των ελληνικών δημοσιονομικών και θα στήριζε την ανάπτυξη και τις πολιτικές απασχόλησης», τονίζουν οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Και συνεχίζουν:

«Λαμβάνουμε υπόψη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι η καλύτερη για την Ελλάδα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιων της ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας». 

Καταλήγοντας δε αναφέρουν: «Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου. Παραμένουν σε επαφή με τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και θα συνεχίσουν, στο πλαίσιο της Συνόδου του G - 20 στις Κάννες».


Σχετικά θέματα:

«Ανάβουν» τα τηλέφωνα Μέρκελ και Σαρκοζί - Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι

Σε επίπεδα ρεκόρ τα σπρεντ Ιταλίας και Γαλλίας

 Γιουνκέρ: «"Όχι" στο δημοψήφισμα μπορεί να σημάνει χρεοκοπία»

 Στη G20 o Γιώργος Παπανδρέου