Την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σημερινή έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και η απόφαση για σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.  Για αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται εναντίον του εθνικού συμφέροντος έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας και κατήγγειλε ότι «την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε κρίσεις με αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μάλιστα εντός της ημέρας». Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει τις αποφάσεις.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις στο λαό για ποιο λόγο σ’ αυτές τις συνθήκες αντικατέστησαν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

"Πολιτικά άκομψο και ηθικά ανεπίτρεπτο", χαρακτήρισε τις κρίσεις ο ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι "λίγες ώρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης τεμαχίζεται το σύνολο της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων" και "άξιοι ανώτατοι αξιωματικοί αποκεφαλίστηκαν με μια πρακτική που και στο παρελθόν είχε καταφύγει το ΠΑΣΟΚ".

Ο υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, χαρακτήρισε απαράδεκτο να αποφασίσει ο υπουργός Άμυνας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η αλλαγή ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται υπό κατάρρευση και προτού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και συγκεκριμένα πριν από την απόφαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός. 

«Πράξη πολιτικά ανήθικη και παλαιοκομματικής αντίληψης, που επιβεβαιώνει την οριστική ρήξη της κυβέρνησης Παπανδρέου με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα», χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία που κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προστατεύσει την νομιμότητα και να αρνηθεί την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων. 

Εξίσου επικριτική ήταν και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία υποστήριξε ότι «οι σχεδιαζόμενες σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας της κοινής γνώμης» και σημείωσε ότι « οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην προβλεπόμενη ώρα τους και όχι τώρα, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα». 

Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών υπογράμμισε ότι «στα πλαίσια της σχεδιασμένης διάλυσης της χώρας, και μετά την διάλυση της Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Διοίκησης, ήλθε και η στιγμή της διάλυσης, της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αποκεφαλίζοντας συλλήβδην, όλους τους αρχηγούς που εναντιώνονται στα διαλυτικά σχέδια του Υπουργού Άμυνας», και κατέληξε σημειώνοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση προκήρυξη εκλογών».

Σχετικό θέμα: Ένοπλες Δυνάμεις: Κρίσεις... εν μέσω κρίσης