Με πρωτοσέλιδα, που τα λένε όλα, και μάλιστα στα ελληνικά (!) κυκλοφορούν σήμερα Τετάρτη, οι γαλλικές εφημερίδες «Liberation» και «La Tribune», σχολιάζοντας με ελληνικές λέξεις, όλα όσα προκάλεσε στις αγορές και την ευρωζώνη η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ την ίδια ώρα, η «Le Figaro» επιτίθεται στον έλληνα πρωθυπουργό θεωρώντας τον ως τον «άνθρωπο που απειλεί το ευρώ». Η Liberation γράφει με λευκά ελληνικά γράμματα τη λέξη «χάος» σε γαλάζιο φόντο, βάζοντας έναν αστερίσκο και εξηγώντας από κάτω στα γαλλικά ότι «η ανακοίνωση διενέργειας δημοψηφίσματος της Ελλάδας για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες προκάλεσε πανικό στην ευρωζώνη και απειλεί το ευρώ».

Ολομέτωπη επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου πραγματοποιεί στο πρωτοσέλιδό της και η «Le Figaro», γράφοντας: «Παπανδρέου, ο άνθρωπος που θέτει σε κίνδυνο το ευρώ». 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ανακοίνωσή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα τη συμφωνία των Βρυξελλών οδήγησε σε «βουτιά» τις παγκόσμιες αγορές.
 
Παράλληλα, η έγκυρη εφημερίδα φιλοξενεί τις χθεσινές δηλώσεις του γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιμένει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι η μόνη λύση για τη σωτηρία της Ελλάδας, ενώ  συμπληρώνει ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο των G20.

H La Tribune από την πλευρά της, γράφει στα ελληνικά «Κραχ!» με φόντο χρηματιστήριο «στο κόκκινο», σχολιάζοντας την αντίδραση των αγορών στην απόφαση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα επί του σχεδίου των Βρυξελλών.
Φαρμακερά βέλη γαλλικής προέλευσης προς το Μέγαρο Μαξίμου...

Tα διεθνή ΜΜΕ για το υπουργικό και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

«Ο έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το δημοψήφισμα» αναφέρει το Reuters. Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός πολέμησε σειρά κατακρίσεων για την απόφασή του και εξασφάλισε την υποστήριξη των υπουργών του για το δημοψήφισμα, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Το BBC κάνει λόγο για «υποστήριξη του σχεδίου δημοψηφίσματος από τους έλληνες υπουργούς», επισημαίνοντας ότι το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο στηρίζει την αμφιλεγόμενη απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Ο Παπανδρέου υπερασπίζεται το σχέδιο για δημοψήφισμα» τονίζει η αναφορά της ιστοσελίδας του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο χθες, αιφνιδίασε, επικροτώντας την απόφαση του πρωθυπουργού με σχετικό άρθρο («Μπράβο κύριε Παπανδρέου»). Το Spiegel προσθέτει ότι οι υπουργοί στήριξαν τον Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα είπε ο πρωθυπουργός ενώπιόν τους.

To Sky News γράφει στην ιστοσελίδα του ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «αντιμετωπίζει την αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών για την απόφασή του να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Βρυξελλών». Το δημοσίευμα υπογραμμίζει τον «θυμό» των Μέρκελ και Σαρκοζί, φιλοξενώντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος είπε ότι «το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, μόλις ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της ευρωπαϊκής συμφωνίας».

«Παράλογο, αλλά σωστό», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου των Financial Times Deutschland. «Εδώ και καιρό η κρίση χρέους της Ελλάδας μετεξελίχθηκε ουσιαστικά σε κρίση δημοκρατίας. Υπ’ αυτή την έννοια ο Παπανδρέου καταφεύγει στην έσχατη λύση. (….) Στην απόφαση αυτή μπορούμε να ασκήσουμε πολλαπλή κριτική: στην έλλειψη ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων, στην παντελή έλλειψη σχεδίου παρουσίασης της απόφασής του στην κοινή γνώμη και κυρίως στο ότι γνωρίζει τις παράπλευρες συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο «όχι» στο δημοψήφισμα. Όμως δεν είναι απαραίτητο όλα αυτά να οδηγήσουν σε καταστροφή» αναφέρει η εφημερίδα.

«Εάν διασφαλιστεί η εκταμίευση της 6η δόσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει ουδείς λόγος για πανικό. Επίσης εάν λειτουργήσει η ΕΚΤ σαν ευρωσωτήρας και εγγυηθεί την αγορά ομολόγων των άλλων υπερχρεωμένων χωρών θα αποτραπεί ο πανικός και θα σταθεροποιηθούν έτσι οι αγορές. Αυτό εξάλλου το απαιτούν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι. Ο Παπανδρέου τόλμησε το στοίχημα. Έτσι εάν κατορθώσουμε να περάσουμε (ως ΕΕ και ευρωζώνη) χωρίς απώλειες το χρονικό διάστημα μέχρι το δημοψήφισμα, και ο Παπανδρέου καταφέρει να πείσει τον ελληνικό λαό με τα επιχειρήματά του, τότε το ευρώ θα βγει πιο ισχυρό και πιο σταθερό, από ότι φαίνεται σήμερα» επισημαίνει.

«Από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται όλες οι χώρες της ευρωζώνης», υπογραμμίζει στο σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung και επικεντρώνεται στις ενδεχόμενες συνέπειες: «Όσο σκληρά και αν ακούγεται η ελληνική πολιτική δεν αφορά πια αποκλειστικά τους Έλληνες. Αυτή είναι σήμερα η ειδοποιός διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται άλλες 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Και εάν ισχύει ότι από το ευρώ εξαρτάται το μέλλον της ΕΕ, τότε όλα παίζονται.  Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής συνιστά έκφραση της υπευθυνότητας, την οποία είναι διατεθειμένη να επιδείξει η Ευρώπη απέναντι την Ελλάδα. Αλλά που είναι η υπευθυνότητα της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης»;

Ο σχολιαστής παρατηρεί ότι τώρα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πρέπει να καταστρώσουν όχι ένα σχέδιο, αλλά δύο, τρία για να ανταποκριθούν σε ένα ελληνικό «όχι» στις αποφάσεις της συνόδου και καταλήγει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε δύσκολους μήνες. Η τόλμη και η πολιτική σταθερότητα που επέδειξε αξίζουν όντως την εκτίμησή μας. Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε γιατί επιθυμεί ξεκάθαρες καταστάσεις…Θα ήταν όμως ειρωνεία της τύχης να χάσει τώρα στην βουλή την ψήφο εμπιστοσύνης και την ψήφο του λαού στο δημοψήφισμα. Τότε όλα θα κόστιζαν πιο ακριβά και για την Ευρώπη».

«Όλα ή τίποτα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρεται στις προσπάθειες της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα και την αιφνίδια απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα: «Η Ευρώπη σοκαρίστηκε. Όμως θα έπρεπε να γνωρίζει κατά πόσον επηρεάζουν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι απεργίες την δεινή θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι πια με την πλάτη στον τοίχο. Η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, δεν αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών της και δεν δέχεται έναν μεγάλο συνασπισμό, αν και την εποχή της διακυβέρνησής της (κυβέρνηση Καραμανλή) τα προβλήματα της Ελλάδας μεγάλωσαν. (…) Το δημοψήφισμα κοστίζει χρόνο και η Ελλάδα δεν τον έχει και έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος η εφημερίδα επισημαίνει ότι θα μπορούσαν και άλλοι πολίτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναρωτηθούν γιατί δεν ψηφίζουν και αυτοί για το ευρωπακέτο: «Γιατί άραγε επιτρέπεται να ψηφίσουν οι Έλληνες, εάν θέλουν να διασωθούν, και όχι και οι Γερμανοί; Εάν δηλαδή αυτοί και τα παιδιά τους θέλουν να επωμισθούν εγγυήσεις δισεκατομμυρίων για άλλους»;

 Β.Β.


(Με πληροφορίες από Deutsche Welle)
TAGS