Πολύ κακή και όχι μελετημένη κίνηση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη" χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Συμεόν Ντιάνκοφ την απόφαση για το μελλοντικό δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές. 
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το δημοψήφισμα που ανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, «την πρώτη είδηση στα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο» κατά τα λόγια της παρουσιάστριας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ, ο κ. Ντιάνκοφ είπε, ότι "πρόκειται για πολύ κακή ιδέα σε πολύ κακή στιγμή".

"Όλοι μας, τόσο οι πρωθυπουργοί, όσο και οι υπουργοί των Οικονομικών της ΕΕ δουλεύαμε εντατικά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, ώστε η Ευρώπη να φθάσει σε καινούργιο, σε δεύτερο κατά σειρά σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Στις αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο είχε επικρατήσει μια σχετική ηρεμία την περασμένη εβδομάδα.

Όμως χθες οι δείκτες στις αγορές στην Ευρώπη έπεσαν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, κατά μέσον όρο, και αυτό ήταν συνέπεια της πολύ κακής, πολύ άσχημα υπολογισμένης κίνησης", δήλωσε ο Βούλγαρος αξιωματούχος στη συνέντευξη του στο ΒΝΤ την επόμενη της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού της Βουλγαρίας στη Βουλή.

"Θα έλεγα, ότι πρόκειται για ένα ιδιόμορφο, για ένα τυπικό χειρισμό ενός Σοσιαλιστή, που ενδεχομένως μπορεί να σώσει τον ίδιο και την κυβέρνηση του, αλλά η συνέπεια θα είναι ότι ο ελληνικός λαός θα υποφέρει, όπως θα υποφέρει και η Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Ντιάνκοφ.

Αφού επανέλαβε, στη συνέχεια, τον ισχυρισμό του περί της "πολύ κακής κίνησης τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη", ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών είπε, ότι "έχει αποκομίσει εντυπώσεις από πρώτο χέρι", για τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να βοηθήσουν την Ελλάδα.

"Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Γερμανία είδα με τα μάτια μου πως εκείνοι δίνουν μάχη στο Κοινοβούλιο τους, ώστε να δείξουν στους Γερμανούς, ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά με παρόμοιες κακές, άσχημα υπολογισμένες κινήσεις είναι πολύ δύσκολο να πειστεί οποιοσδήποτε, ότι πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα" πρόσθεσε ο κ. Ντιάνκοφ.

"Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν έκτακτες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, η οποία αποφάσισε απροσδόκητα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας, το οποίο έχει εγκρίνει η ΕΕ", τονίστηκε στις ενημερωτικές εκπομπές του BNT που πρόβαλε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ως κεντρικό θέμα.