Την πλήρη ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ "να απαντήσει" στην κάλπη , είτε γίνει δημοψήφισμα , είτε γίνουν εκλογές, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο Real Fm, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό τόσο για τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών, όσο και για την σχέση του με τράπεζες και ΜΜΕ.
O Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "όποια κάλπη και αν στήσει πρώτη, ο κ. Παπανδρέου θα εισπράξει τη λαϊκή οργή, αλλά και τη λαϊκή απαίτηση για αλλαγή πορείας" και πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα δεν τρομάζει το κόμμα του, ενώ θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, ήδη, ζητήσει δημοψήφισμα από το την περίοδο του Μνημονίου.

Απαντώντας στις επικρίσεις του πρωθυπουργού κατά τραπεζιτών και ΜΜΕ ότι αντιμάχονται την πολιτική του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου "δεν έχει ούτε την ηθική υπεροχή, αλλά ούτε και τη στοιχειώδη σοβαρότητα, να επικαλείται κάτι τέτοιο, μετά από δυο χρόνια συμπόρευσης με αυτές τις δυνάμεις, με τους τραπεζίτες, που τους έχει δώσει πάνω από 110 δισ. εγγυήσεις, όταν αποφάσιζε περικοπές και χαράτσια στον ελληνικό λαό, όταν συμπορεύτηκε με τη διαπλοκή, τους καναλάρχες και τους εκδότες και τώρα, προκειμένου να επιλέξει μια ηρωική έξοδο και μια ηρωική διαφυγή, προσπαθεί να πείσει ότι είναι απέναντί του".

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα τόνισε ακόμη ότι είναι τρομακτικός ο κυνισμός, η χυδαιότητα και η ανευθυνότητα με την οποία ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από εκβιαστικά διλήμματα, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Πρόσθεσε δε ότι αν τελικά γίνει δημοψήφισμα, "εμείς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, ως μια ιστορική ευκαιρία, προκειμένου ο λαός μας να ανοίξει δρόμους ανατροπής και ελπίδας και για λογαριασμό των άλλων λαών της Ευρώπης: Διότι το συντριπτικό 'όχι' στη δανειακή σύμβαση από τον ελληνικό λαό, θα αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία, προκειμένου όχι μονάχα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να σωθούν από τη χρεοκοπία, που μας οδηγεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αλλά θα είναι και σωτηρία για τους άλλους λαούς". 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι "αν υπάρξει δημοψήφισμα, ντε φάκτο θα συμπορευτούμε σε μια νέα πλειοψηφία, με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς. Αν δεν υπάρξει δημοψήφισμα και υπάρξει κάλπη τότε ναι, θα πάμε να δώσουμε τη μάχη για να δημιουργήσουμε νέους συσχετισμούς, για τη μεγάλη ανατροπή".