«Με απόλυτα διαφανή και συντεταγμένο τρόπο και με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, έγιναν οι κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις για αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας. Ήταν στο πλαίσιο των τακτικών κρίσεων και δεν είχαν κανένα έκτακτο χαρακτήρα».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αντικρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, για «κομματικές καθαιρέσεις» και «αποκεφαλισμούς» στις ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα να κρατήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για ασθενή μνήμη, αντιτείνοντας ότι τον Αύγουστο του 2009 ο τότε αρμόδιος υπουργός της προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη πολιτική πρωτοβουλία χωρίς καμία δικαιολογία αλλάζοντας την στρατιωτική ηγεσία.

Ο κ. Μπεγλίτης επέκρινε έντονα και τη στάση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, όπως είπε, κόπτεται σήμερα όταν η ίδια ως μέλος της τότε κυβέρνησης είχε προσυπογράψει τις κρίσεις αυτές.

«Το ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε ένα μήνα μετά τη διακυβέρνηση της χώρας σεβάστηκε απολύτως τις επιλογές της απελθούσας κυβέρνησης της ΝΔ γιατί ποτέ δεν τις θεωρήσαμε αλλά ούτε και πρέπει να υπάρχουν κομματικές επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Μπεγλίτης.

«Πρέπει να κρατάμε αξιόμαχες τις ένοπλες δυνάμεις σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών, προκλήσεων και απειλών. Σε μια περίοδο που η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί αναθεωρητική πολιτική και να δημιουργεί κλίμα έντασης σε Κύπρο και Ελλάδα έχουμε ανάγκη τις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε. Και απέκρουσε με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς για επικυριαρχία της τρόικας στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για φαινόμενα κοινωνικού εκφασισμού και χουλιγκανισμού. «Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές επωάζεται ένα σύγχρονο αυγό του φιδιού και έχουμε ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δώσουμε ένα δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε αυτές τις μειοψηφικές δυνάμεις», τόνισε.