Πολλοί αμφισβητούν τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν, για αυτό το λόγο θεωρώ σωστό να τις λάβει ο λαός, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη δήλωσή του μετά το δείπνο με την Άνγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί, ενώ το δημοψήφισμα πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσουμε, αλλά για το εάν θέλουμε να παραμείνουμε ή όχι στην ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την απόφασή του για το δημοψήφισμα στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. «Αγωνίστηκα για να υπάρξει ευρεία συναίνεση και αν υπήρχε δεν θα γινόταν το δημοψήφισμα. Τώρα θέλω να μιλήσει ο λαός», είπε ο κ. Παπανδρέου που εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί ο «οδικός χάρτης» που έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο και δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα λάβει την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία ακολούθως θα κληθεί με 151 ψήφους να αποφασίσει για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. 

 Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, οι σημαντικές αποφάσεις έχουν και ευθύνες και αυτές οι ευθύνες θα αλλάξουν το μέλλον της χώρας. 


Αναφερόμενος στο χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πιθανόν θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου. 


Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι αυτό θα είναι θετικό.


Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας,  ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι ελπίζει σε εκταμίευση της έκτης δόσης, έστω και οριακά μετά το δημοψήφισμα, ώστε να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. 


Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή από την ελληνική Βουλή απάντησε: «Το ελπίζω, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη δημοκρατιή διαδικασία».