Δεν προβλέπεται από καμία συνθήκη έξοδος χώρας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, παρά το γεγονός πως στη μίνι σύνοδο για την Ελλάδα λίγο πριν τη Σύνοδο των G20,  εξετάστηκαν ται όλες οι λεπτομέρειες για τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της χώρας μας από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, από το φόβο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο Παράλληλα, την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ συνέδεσε τη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας και την εκταμίευση της 6ης δόσης του πρώτου δανείου με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει, μίνι Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα χωρίς την... Ελλάδα πραγματοποιείται από το πρωί στις Κάννες. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στη σύνοδο αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι συνέπειες που μπορεί να έχει μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το κόστος μιας Ελληνικής πτώχευσης. 

Ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι θα ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα. Υποστήριξε πάντως σε κάθε τόνο ότι οι Ευρωπαίοι είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Από τη πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τονίζει: «Όταν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και αρθούν όλες οι αβεβαιότητες θα κάνω την εισήγησή μου στο διοικητικό συμβούλιο για την 6η δόση του δανείου στήριξης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας».

Αντίθετα με Μέρκελ και Σαρκοζί, η κ. Λάγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις διευκρινίσεις του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με το δημοψήφισμα.

«Χαιρετίζω την δήλωση του πρωθυπουργού ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.
Σχετικό θέμα: Κομισιόν: Μόνη επιλογή η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ