Η Σλοβενία εξέφρασε την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στην καταβολή της έκτης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν η τελευταία δεν παράσχει ικανοποιητικές εξηγήσεις για τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Σλοβένος, απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπορούτ Παχόρ. Η κυβέρνηση έδωσε το "πράσινο φως" στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Φραντς Κρίζανιτς, να εκφράσει επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Παχόρ επισήμανε ότι η Σλοβενία έχει καταβάλλει μέχρι στιγμής 233 εκατ. ευρώ σε βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ στη σχεδιαζόμενη έκτη δόση της αναλογεί ποσό της τάξεως των 29 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Σλοβενίας, τα δάνεια προς την Ελλάδα είναι εγγυημένα στη βάση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να διαγραφούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παχόρ, αυτή δεν είναι μια κακή επένδυση.

Η Σλοβενία, σημείωσε ο κ. Παχόρ, είναι μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τον μεγαλύτερο προσανατολισμό προς τις εξαγωγές γι' αυτό και, όπως είπε, "θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσει το ευρώ".

Αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση σε ό,τι αφορά την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή παρακολούθηση των εξελίξεων προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα "βήματα".

"Θα πρέπει να μάθουμε από πείρα ότι εξαρτόμαστε από τον έξω κόσμο και πως είμαστε τμήμα μιας περιοχής, που διέρχεται μια σοβαρή κρίση", δήλωσε ο κ. Παχόρ, μετά την καθιερωμένη, εβδομαδιαία, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.