Με παρέμβασή της εκτός της διαδικασίας της Βουλής, η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε από τον πρωθυπουργό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κ.Ο σήμερα να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Λίγη ώρα αργότερα η Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ομιλίες Παπανδρέου και Βενιζέλου «εκτός τόπου και χρόνου».
«Πρέπει σήμερα να αρχίσουν οι διαδικασίες για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης» επεσήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.

Oυστιαστικά η κυρία Διαμαντοπούλου επιχείρησε να μεταφέρει και στην Κ.Ο θέματα που συζητήθηκαν νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο

Με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, έθεσε και θέμα ηγεσίας μιας και σε μία κυβέρνηση εθνικής ευθύνης- όπως την χαρακτήρισε, είναι αμφίβολο αν ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να συμμετάσχει. Πολλώ μάλλον να είναι πρωθυπουργός.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η κυρία Διαμαντοπούλου ζήτησε οι διαδικασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης να αρχίσουν σήμερα και όχι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Γ. Παπανδρέου εμφανώς αιφνιδιασμένος δέχθηκε τη συζήτηση αλλά ώστε να μπει ένα πλαίσιο γιατί όπως είπε μία τέτοια κυβέρνηση είναι θέμα γενικότερης πολιτικής που συναρτάται με τις εθνικές επιδιώξεις.

Ειδικότερα, συμφώνησε ότι πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις με την Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά μία κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι φυσικά κάτι που θέλουμε».

Λίγη ώρα αργότερα, η κυρία Παπανδρέου πήρε το λόγο και είπε ότι χρειάζεται άμεση σύγκλΙση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να προχωρήσουν οι διερευνητικές εντολές για τη συγκρότηση εθνικής σωτηρίας.

«Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είναι θλιβερή η χθεσινή εικόνα. Περίμενα ότι θα σταθείς και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση. Business as usual. Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου. Λυπάμαι», τόνισε και συνέχισε λέγοντας: 

«Περιμένα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι για την παράταξη, λυπάμαι για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπανδρέου. 

«Και εμείς για εσένα» ακούστηκε να σχολιάζει βουλευτής ενώ άλλοι τη χειροκροτούσαν.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι το κείμενο στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου το οποίο διακίνησαν η Ροδούλα Ζήση και ο Γρηγόρης Νιώτης έχουν υπογράψει δεκάδες βουλευτές. Κυβερνητικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό στους 100!

Έτσι, εξηγείται και η εικόνα διχασμού που παρατηρείται την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, με φωνές και έντονες αντεγκλήσεις.

Ο Δημήτρης Λιντζέρης κουνώντας το χέρι προς τον Γ. Παπανδρέου, του ζήτησε να πάρει θέση για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Η ψήφος εμπιστοσύνης αφορά στο μέλλον και όχι στο παρελθόν και το μέλλον περνά μέσα μόνο από την εθνική συνεννόηση» δήλωσε o κ. Λιντζέρης, προσθέτοντας ότι «αν δεν ακούσω από υπεύθυνα χείλη ότι συγκροτείται άμεσα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μέσα σε λίγες μέρες διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης».

Ο Ε. Δαμιανάκης τόνισε ότι πρέπει να μιλήσουν όλοι ή να μην μιλήσει κανείς και στη συνέχεια οι βουλευτές Νίκος Σαλαγιάννης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Δημήτρης Καρύδης ζήτησαν να μείνουν όλοι μέσα στην αίθουσα και να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που έχουν γραφτεί στον κατάλογο διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να φύγουν εάν δεν μιλήσουν.


Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, ζήτησε από τους βουλευτές «να ψηφίσουν αύριο κατά συνείδηση».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν τελειώνει εδώ σήμερα. Το δημοψήφισμα θα ήταν δυστύχημα και το είχα πει εγκαίρως. Κάτω από αυτές τις συνθήκες σας συγχαίρω κ. πρόεδρε, εσένα και τον Σαμαρά και για το Momus vivendi που βρήκατε. Είναι έντιμη η απάντηση Σαμαρά και λυτρωτική. Αύριο όλοι θα ψηφίσουμε για να κάνετε τις συζητήσεις για τη συναίνεση που χρειάζεται», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.


Τελικά επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι και αποφασίστηκε η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί και οι βουλευτές να πάνε στην Ολομέλεια όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, αναμένεται νέα συνεδρίαση της Κ.Ο το συντομότερο δυνατό.Σχετικά Θέματα:
  Παρασκηνιακές κινήσεις για να τεθεί θέμα διαδοχής στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Παπανδρέου: «Οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές»

Ο Γιώργος δέχεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και την Παρασκευή κανονικά για... ψήφο εμπιστοσύνης
Ροδούλα Ζήση και Νιώτης στηρίζουν Παπανδρέου