Αν ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι θέλω να συγκυβερνήσω μαζί του κατάλαβε λάθος. Αυτό δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπανδρέου του είπε να παραιτηθει και να πάμε σε εκλογές και αυτός δεν απάντησε. Κατάλαβε ότι θέλει να συγκυβερνήσω μαζί του.

Σε σκληρή γλώσσα ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι κυβερνούν τα παπαγαλάκια και κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του.

Πρόσθεσε ότι από τις 27 Οκτωβρίου είχε δηλώσει ότι η απόφαση για το κούρεμα ήταν αναπόφευκτη και πως από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι δέχεται ( ως αναπόφευκτη) τη δανειακή σύμβαση. «Άλλο όμως η δανειακή σύμβαση και άλλο τα μέτρα που τη συνοδεύουν», επισήμανε.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα με απίστευτη ευκολία  παραθέτοντας σαν παράδειγμα τη διαβεβαίωση ότι είχε ενημερώσει για το δημοψήφισμα τους ηγέτες των ξένων χωρών. 

Ο κ. Σαμαράς τόνισε σε υψηλούς τόνους ότι δεν ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση, δεν συναίνεσε σε κυβέρνηση μικρής, μεσαίας ή μακράς διαρκείας,  καθώς επίσης και ότι δεν θέλησε να συμμετέχουν σε τέτοια κυβέρνηση στελέχη της ΝΔ, διευκρινίζοντας ότι ζήτησε κυβέρνηση λίγων εβδομάδων για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Προκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να πάει σε εκλογές για να δώσει τη λύση ο λαός και τον κατηγόρησε ότι είπε στους ξένους να πάει η χώρα στο ευρώ, ρωτώντας «ποιός είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η ΝΔ αποχωρεί από τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστισύνης, προσθέτοντας ότι αυτός την υπερβασή του την έκανε και δεν ζήτησε τίποτα παρά μόνο να μιλήσει ο λαός.

Εγγυώμαι την πορεία προς την λύτρωση των εκλογών, είπε ο Αντώνης Σαμαράς κλείνοντας την ομιλία του καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα μετέδοσε ο ραδιοσταθμός BHMA FM, εάν η κυβέρνηση φέρει την ψήφιση της δανειακής σύμβασης με 180 βουλευτές, επικαλούμενη το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται σε εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς, τότε η Νέα Δημοκρατία θα το καταψηφίσει.