Την ετοιμότητα της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα υπογραμμίζουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Bαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα. Οπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, «επιθυμούμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Πάντως, επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στο «συμφωνημένο πακέτο» της 27ης Οκτωβρίου και ειδικότερα να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος ΕΕ και ΔΝΤ.

Οι κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο σημειώνουν επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική εγχώρια πολιτική και κοινωνική κατάσταση, η εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε «να δοθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό λαό». «Έχουμε εμπιστοσύνη στο αίσθημα υπευθυνότητας» των Ελλήνων, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η πλήρης εφαρμογή του πακέτου της 27ης Οκτωβρίου και η ενίσχυση από το G20 θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση.