Να δώσει εναλλακτική πνοή σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας κάλεσε τον λαό από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας όλες τις δυνάμεις που αντιτίθεται στην «επονείδιστη» δανειακή σύμβαση να συμπαραταχθούν είτε πριν, είτε μετά τις εκλογές. 
«Ακόμα δεν έχετε κυρώσει η Βουλή το Μνημόνιο, που προβλέπει απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας, και τώρα ψάχνετε κάποιον να επωμιστεί την ευθύνη. Και ο Α. Σαμαράς δηλώνει πρόθυμος, λέγοντας ότι από τις 27 Οκτωβρίου είχε πει ''ναι'', πράγμα που δεν ισχύει» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Κατά την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία, που δεν τιμά την πολιτική ζωή και την κοινωνία» τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις λέγοντας πως την ώρα που η χώρα απειλείται με μακροχρόνια στέρηση κυριαρχίας και ο λαός στενάζει, και οι δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, σε κρίση πανικού, ψάχνουν τρόπο να σώσουν τους εαυτούς τους.

 Εκτίμησε ως «μπλόφα» τις αναφορές του κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του λέγοντας πως «επιχειρεί έναν ελιγμό αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα ότι μπορεί να φύγει για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και μετά να καθίσει πάνω σ΄αυτή».

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι για να γίνει ο εκλεκτός της τρόικας και του μιντιακού καθεστώτος φαίνεται να δίνει στον κ. Παπανδρέου την στήριξη που επιθυμεί υποστηρίζοντας πως το «κόμμα του Μνημονίου διευρύνεται».