Με ανακούφιση υποδέχθηκαν Βρυξέλλες και ευρωπαϊοι ηγέτες την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ακυρώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σαρκοζί, Μπαρόζο, Ρομπάι αλλά και διεθνή μέσα «επικρότησαν» την κίνηση Παπανδρέου να «αποσύρει» το δημοψήφισμα μετά την θύελλα αντιδράσεων που δημιουργήθηκε τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε με τις δηλώσεις του τις προσδοκίες των ηγετών της ΕΕ. Ο Σαρκοζί χαιρέτησε τόσο τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για στήριξη του σχεδίου διάσωσης της 26ης Οκτωβρίου και ακύρωση του δημοψηφίσματος, όσο και την τοποθέτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας που κι αυτός ξεκαθάρισε πως με τα τωρινά δεδομένα θα στηρίξει και θα υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση στην οποία κατέληξε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.  


Μάλιστα, όπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, ήταν τέτοια η αγωνία των Ευρωπαίων για τα όσα διαμείβονταν στην Αθήνα, ώστε οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας παρακολούθησαν ζωντανά από την τηλεόραση τις τοποθετήσεις τόσο του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του Αντώνη Σαμαρά.   


Αισιόδοξοι Μπαρόζο και ΡομπάιΚλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας προσπαθούν να περάσουν στα ΜΜΕ της Ευρώπης και οι επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΕ κύριοι Μπαρόζο και βαν Ρομπάι, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να διανείμουν κοινή, γραπτή δήλωση στην οποία επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να παραμείνει προσηλωμένη η Ελλάδα στο «συμφωνημένο πακέτο» της 27ης Οκτωβρίου και ειδικότερα να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος ΕΕ και ΔΝΤ. Και ξεκαθάρισαν πως οι Ευρωπαίοι ΘΕΛΟΥΝ την Ελλάδα στην ΕΕ και στο ευρώ.  


Τα ίδια τόνισε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Γερμανική τηλεόραση όπου δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει τώρα την απόφαση για το αν θέλει να μείνει στο ευρώ. «Το αν θα το αποφασίσουν αυτό μέσω εκλογών ή δημοψηφίσματος εξαρτάται από τους ίδιους» τόνισε ο χερ Σόιμπλε για να συμπληρώσει: «Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ αλλά πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα» και να ξεκαθαρίσει, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα: «Οι συνθήκες για την Ελλάδα δεν επαναδιαπραγματεύονται».