Σε δύο ομάδες φαίνεται πως διακρίνονται οι διαφωνούντες εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τις εξελίξεις της Πέμπτης, που άλλαξαν τα δεδομένα για κάποιους από αυτούς, κάνοντάς τους να τα «γυρίσουν» για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ την ίδια ώρα «σκληρό πόκερ» παίζεται στα μπλοκ προεδρικών και βενιζελικών. Έλενα Παναρίτη και Δημήτρης Λιντζέρης φαίνονται να αλλάζουν άποψη για τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αφού η απόσυρση του δημοψηφίσματος και η υπόσχεση του πρωθυπουργού για διάλογο με τον Αντώνη Σαμαρά άλλαξε τα δεδομένα.

Η Ελενα Παναρίτη μιλώντας στο protothema.gr ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εξηγώντας πως «από την στιγμή που ο πρωθυπουργός απέσυρε το δημοψήφισμα δεν έχω επιχείρημα να καταψηφίσω», ενώ πριν από ένα 24ωρο δήλωνε «δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια καταστροφική πορεία της χώρας».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Λιντζέρης ανέφερε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια και η δέσμευσή του για κυβέρνηση συνεργασίας του έδωσε «ελπίδα αισιοδοξίας». Από το ξεκάθαρο «δεν ψηφίζω» μετατοπίστηκε στο «θα το δούμε». Σημειώνεται ότι σφόδρα αντίθετοι με την προοπτική δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας των Βρυξελλών εμφανίζονταν μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καρτάλης, ο Πυθαγόρας Βαρδίκος και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, όμως η απόσυρση της απόφασης Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα και φαίνεται πως τους επαναφέρει σε κομματική γραμμή, χωρίς βέβαια να μπορούμε να αποκλείσουμε οποιαδήποτε έκπληξη.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει «μπλοκ» των γενικότερα διαφωνούντων που θεωρούν ως κατάλληλη λύση, για τη δεδομένη χρονική στιγμή, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με τα ονόματα των Βάσω Παπανδρέου, Εύας Καϊλη, Χαράς Κεφαλίδου, Οδυσσέα Βουδούρη, Μίμη Ανδρουλάκη, Δημήτρη Καρύδη και Νάσου Αλευρά.

Συσκέψεις στα δύο «στρατόπεδα»

Τα «μαγειρέματα» και οι έντονες διαβουλεύσεις, πάντως ήταν έντονες τη νύχτα της Πέμπτης και σε ένα άλλο επίπεδο, σε αυτό των δύο τάσεων εντός ΠΑΣΟΚ αφού προεδρικοί και «βενιζελικοί» σχεδίαζαν τη στάση τους. Στη συνάντηση των βουλευτών που στηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγεται ότι διατυπώθηκε ένα διπλό αίτημα: προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί εντός 7 ημερών και προς τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Συγκεκριμένα, βουλευτές όπως η Εύα Καϊλή, η Σούλα Μερεντίτη, η Τόνια Αντωνίου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Κώστας Καρτάλης, ο Νάσος Αλευράς και ο Δημήτρης Λιντζέρης συμφώνησαν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν ο πρωθυπουργός δεσμευτεί πως θα ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση και ότι θα τις ολοκληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα, ειδάλλως θα αρχίσουν τις ανεξαρτητοποιήσεις, δείχνοντας κάποιοι από αυτούς ότι η αντίθεση προς το δημοψήφισμα να ήταν μόνο η αφορμή.

Σε ότι αφορά στην προσωπική γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου αυτή αναμένεται να συμπυκνωθεί στην έκκληση προς τους βουλευτές: «Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης για να δυναμώσει η κυβέρνηση και να προχωρήσει στη μεταβατική κυβέρνηση», με την ομάδα των «τεσσάρων» (Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ηλίας Μόσιαλος) να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της από χθες. Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ εστιάζουν οι προεδρικοί, που μαζεύτηκαν στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Είναι οι περισσότεροι και εμφανίζονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου σε όποια επιλογή κι αν κάνει. Αν αποφασίσει να μείνει θα τον στηρίξουν, καταγγέλλοντας τους υπόλοιπους ως αποστάτες. Έδειξαν τις διαθέσεις τους στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία και διέλυσαν με τον γνωστό τρόπο: φεύγοντας ενώ μιλούσαν οι βενιζελικοί.

Έχουν, όμως, και γραμμή άμυνας. Να μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ώστε αν παραιτηθεί από πρωθυπουργός να μην περάσει αυτόματα το κόμμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο ή στα χέρια της... τρόικας.

Τα δεδομένα πάντως κάθε άλλο παρά σταθερά είναι, αφού οι συνομιλίες ενεργοποιούν τις «δεύτερες σκέψεις» των διαφωνούντων. Κάποιοι φυσικά, έπειτα από το κλίμα έντασης που επικράτησε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό να παραμείνουν αμετάπειστοι και να μη δεχθούν οποιοδήποτε «μασάζ» από την προεδρική πλευρά.


Πηγή: protothema.gr/Newpost