Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον αρμόδιο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν και τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε είχε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Στις συνομιλίες αυτές ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το σχέδιο των 10 σημείων που ανέλυσε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα καθώς και για το  νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, όπως αυτό καταγράφεται στο σχέδιο των 10 σημείων.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους συνομιλητές του ότι στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση, όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης.

 Eν τω μεταξύ αφαιρέθηκε από την ατζέντα του προσεχούς Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζωνης που θα συγκληθεί τη Δευτέρα 7 Νοέμβριου στις Βρυξέλλες το θέμα της εκταμίευσης της έκτης δόσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, λόγω των πολιτικών διεργασιών στη χώρα.

H απόφαση για εκταμίευση της έκτης δόσης της συμμετοχής της Ευρωζώνης στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ύψους 5,8 δισ. ευρώ δεν θα ληφθεί στο προσεχές Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας , όπως προέβλεπε η Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Αυτό διότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η αβεβαιότητα γύρω από την τήρηση των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα μας με τους εταίρους της δεν επιτρέπουν ακόμη την λήψη της σχετικής απόφασης. Ένας ακόμη παράγοντας είναι το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει καταστήσει σαφές το τι θα πράξει το Εκτελεστικό του Συμβούλιο αναφορικά με την εκταμίευση των 2,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη συμμετοχής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης.

Η απόφαση της εξαίρεσης του ελληνικού θέματος από την ατζέντα του Eurogroup συμπίπτει με σημερινό της δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη ενισχύουν τις ενέργειες αντιστάθμισης κινδύνου για την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών 

Σε σχέση με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που αναφέρουν ότι δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι, προφανώς και δεν περιλαμβάνεται, γιατί το Eurogroup στην συνεδρίασή του της 27ης Οκτωβρίου, απεφάσισε την εκταμίευση.

Aυτό που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος στις τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Σόϊμπλε, αφορά το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο πορεύεται η χώρα, το οποίο και προφανώς θα συζητηθεί στο Eurogroup. Μία σαφής και σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή όλου του πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την εκταμίευση της 6ης δόσης, για την οποία όμως, τυπικά, δεν απαιτείται νέα απόφαση στo επίπεδο του Eurogrοup.

H εκταμίευση της 6ης δόσης προϋποθέτει βεβαίως και σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, η οποία, ούτως ή άλλως, ήταν προγραμματισμένη να ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων (prior actions), τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσει η Eλλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου.


Σχετικό θέμα:

TAGS