Σήμερα το βράδυ στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα επιχειρήσει να αναγκάσει τον Αντώνη Σαμαρά να πει το «ναι» σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να παραιτηθεί πριν η κυβέρνησή του πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, σε συνομιλίες με συνεργάτες του, εμφανίζεται διατεθειμένος να δηλώσει καθαρά «φεύγω». Πιο καθαρά από το «δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost.gr, ο Γ. Παπανδρέου θα προτείνει στον Α. Σαμαρά κυβέρνηση με δύο αντιπροέδρους, οι οποίοι θα αναλάβουν και την οικονομία, ενώ φέρεται να μην επιμείνει σθεναρά στην άποψη να είναι πολιτικό πρόσωπο ο Πρωθυπουργός. Κομβικό ζήτημα θα είναι οι δύο αντιπρόεδροι, οι οποίοι θα κληθούν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο. Πότε θα παραιτηθεί;

«Πρέπει πρώτα να καθίσουμε με τη ΝΔ στο τραπέζι και να επέλθει μια συμφωνία», διευκρίνισε στο Newpost.gr στενός συνεργάτης και σταθερός υποστηρικτής του Πρωθυπουργού. Ταυτόσημη ήταν και η άποψη υπουργού ο οποίος τηρεί πολιτικές αποστάσεις και από τον κ. Παπανδρέου και από τον Ευ. Βενιζέλο: «θα εξαρτηθεί από την πορεία των συζητήσεων με τον Σαμαρά», μας είπε προσθέτοντας την ίδια στιγμή ότι η χθεσινή αδυναμία «αλληλοκατανόησης» τον προδιαθέτει στην ιδέα ότι η όλη διαδικασία ενδεχομένως και να κρατήσει πολύ, με καταστροφικές- ενδεχομένως, συνέπειες για την πορεία της δανειακής σύμβασης.

Ο Παπανδρέου ζητάει κυβέρνηση (εθνικής ευθύνης) τουλάχιστον 4 μηνών και ο Σαμαράς (μεταβατική) κυβέρνηση 35 ημερών. Ο πρώτος θέλει κυβέρνηση πολιτικών προσώπων και ο δεύτερος τεχνοκρατών. Λογικά, μπορεί οι απόψεις τους να συγκεραστούν. Αλλά- επίσης λογικά, αυτό δεν θα γίνει αμέσως. Και ο Βενιζέλος; Οι βουλευτές που τον στηρίζουν; Δεν θα κινηθούν για να ανατρέψουν τον Γ. Παπανδρέου;

Οι «κυανόκρανοι» του ΠΑΣΟΚ (με την έννοια της ουδετερότητας μεταξύ των δύο) εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή τα πολιτικά συμφέροντα Παπανδρέου και Βενιζέλου ταυτίζονται. «Αμφότεροι επιθυμούν αυτή την κυβέρνηση ώστε να καρπωθούν το πολιτικό κέρδος της σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου, αντί να το δωρίσουν στον οποιονδήποτε τεχνοκράτη του Harvard», λένε. Άρα (καταλαβαίνουμε εμείς) πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι στα σενάρια ανατροπής του Πρωθυπουργού από βενιζελικούς.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ημέρα της παραίτησης, με μια ελεύθερη ερμηνεία, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τον Σαμαρά!Σχετικά Θέματα:  Σαμαράς προς Παπανδρέου: «Η κλήση σου προωθείται»