Την «πλήρη δέσμευση» της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι στις Κάννες, καλώντας όμως τη χώρα μας να «αναλάβει δεσμέυσεις για την παραμονή της» με κλειδί την «εθνική ενότητα». Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την επιθυμία των Ευρωπαίων να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. 

Παράλληλα, τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις για τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ, κάνοντας έκκληση για «εθνική ενότητα» στη χώρα. «Η εθνική ενότητα στην Ελλάδα είναι "κλειδί"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χ. Βαν Ρομπάι, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «γιγαντιαία προσπάθεια» τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή προς τη σωστή κατεύθυνση, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το νέο σχέδιο που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ο Πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι θα επανέλθει η σταθερότητα στο πολιτικό κλίμα. Καλώ την Ελλάδα σε εθνική συναίνεση, καθώς το διακύβευμα για τη χώρα είναι θεμελιώδες και υπαρξιακό». Καταλήγοντας, ο κ. Βαν Ρομπάι εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα «κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».