Βερολίνο: «Πάρτε γρήγορα αποφάσεις, αλλιώς η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι στον αέρα»


Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα το Βερολίνο με το οποίο καθιστά σαφές ότι επείγει να αποδεχθούν ή όχι τη συμφωνία της συνόδου κορυφής στις 27 Οκτωβρίου στις Κάννες.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα περιμένει μόνο λίγες ημέρες» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ. Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα τεθεί σε εφαρμογή η λύση που εξήγγειλε προχθές στις Κάννες η Άγκελα Μέρκελ - υπονοώντας τη δήλωσή της, ότι η μη αποδοχή θα προκαλούσε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι για το οποίο η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι θα ήταν πλήρως «προετοιμασμένοι». 

«Πάντως αισιοδοξούμε, ότι θα βρεθεί σύντομα λύση» πρόσθεσε. Κι αυτή η αισιοδοξία εδράζεται στην άριστη πληροφόρηση που έχει το Βερολίνο για τις εξελίξεις στην Αθήνα, είτε μέσω των τακτικών συναντήσεων των ηγετών των δυο χωρών, είτε μέσω των «καθημερινά πολυάριθμων εκθέσεων» της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα.   

Η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη «μόχλευση» του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων EFSF, την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, αποτελεί, τόνισε, «πακέτο» και θα ψηφιστεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια στο σύνολό του.

«Δεν πρόκειται να γίνει εξαίρεση για το τμήμα που αφορά την Ελλάδα, εως ότου οι Έλληνες ξεκαθαρίσουν τη στάση τους» είπε - ή όλα μαζί δηλαδή, ή τίποτα.

 Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης για το ευρώ, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος απαντώντας στο ερώτημα, αν το Βερολίνο συνεχίζει να εμπιστεύεται το Γιώργο Παπανδρέου.
Σχετικά Θέματα:  

Λαγκάρντ: Λύση στην πολιτική κρίση αλλιώς μπαίνει τέλος στις σχέσεις Ελλάδας - ΔΝΤ

Ομπάμα: «Πρέπει να λυθεί άμεσα το ελληνικό πρόβλημα»

«Πιο σημαντικό το ευρώ, από την Ελλάδα» δηλώνει ο Ολλανδός Ρούτε

Σαρκοζί: «Σοκαριστήκαμε όταν μάθαμε για το δημοψήφισμα»


Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο