«Έγινε πρόοδος» στο Κυπριακό κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο διήμερο 30 με 31 Οκτωβρίου, στο συγκρότημα με επαύλεις "Γκριν Τρι" (Greentree), της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Αυτό υποστήριξε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημερώνοντας σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.
 

 Ο κ. Ντάουνερ, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση, είπε ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικές προοπτικές», επαναλαμβάνοντας στην ουσία τα όσα υποστήριξε με τη δήλωση του και ο Γ.Γ. την περασμένη Τρίτη.
 

 «Μπόρεσα να τους αναφέρω ποια κατά τη γνώμη μου ήταν τα θέματα στα οποία σημειώθηκε πρόοδος και ποια ήταν τα προβλήματα, ώστε να τους δώσω μια εικόνα για το μέλλον, για το τι θα γίνει στις προσεχείς εβδομάδες στην Κύπρο και τι προοπτικές υπάρχουν για το Greentree, όπου θα ξαναβρεθούμε (προς τα μέσα Ιανουαρίου)» σημείωσε ο κ. Ντάουνερ.
 

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «δεν έγινε τίποτε το δραματικό» και «οι δύο πλευρές δίνουν τις δικές τους ερμηνείες για το τι έγινε εκεί».
 

Επίσης, επισήμανε ότι «έγινε πρόοδος» στο "Greentree", αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Είμαστε ευχαριστημένοι που σημειώθηκε πρόοδος. Αμφότερες οι πλευρές κατέβαλαν πραγματική προσπάθεια, όμως υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, αλλιώς δεν θα πήγαιναν στην Κύπρο και στη συνέχεια να επιστρέψουμε τον Ιανουάριο».
 

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. υποστήριξε ότι «οι δύο ηγέτες πιστεύουν πως μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία και ο Γενικός Γραμματέας ήταν ενθαρρυμένος που το άκουσε» και «είμαι σίγουρος ότι ευχαρίστησε και το Συμβούλιο Ασφαλείας».
 

Σε ερώτηση όσον αφορά την αλλαγή του τρόπου πραγματοποίησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με την καθιέρωση εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε: «Κανείς δεν θέλει μία συμφωνία περισσότερο από τους ίδιους τους Κύπριους και η όποια συμφωνία θα είναι δική τους. Δεν μπορούμε να την θέλουμε περισσότερο από τους ίδιους. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθούμε εποικοδομητικά. Και αν υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος διεξαγωγής των συναντήσεων και το δέχονται, τότε είμαστε ευτυχείς να ακολουθήσουμε. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε υποβοηθητικοί στις δύο πλευρές, οι ίδιοι πρέπει να κάνουν τη συμφωνία. Πρέπει οι δύο πλευρές να είναι ευτυχείς με τη συμφωνία που θα επιτύχουν».
 

Ο κ. Ντάουνερ δεν θέλησε να μιλήσει για τα «συμφωνηθέντα», διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι «συμφωνήθηκε να μην δημοσιοποιείται τίποτε. Δεν είπαμε ότι σε κάποιο θέμα που σημειώθηκε πρόοδος στο "Greentree" δεν είχε σημειωθεί πρόοδος προηγουμένως. Είπαμε ότι στη βάση των όσων συζητήθηκαν στο "Greentree" υπήρχε κάποια καλή πρόοδος. Μας ικανοποίησε η πρόοδος και ότι οι δύο πλευρές κατέβαλαν προσπάθεια».

 

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν κάποτε πρέπει να δοθεί τέρμα στη διαδικασία, γιατί η παράτασή της υπονομεύει το κύρος των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ντάουνερ σημείωσε: «Δεν προβλέπω ότι αυτό θα συμβεί, όμως ίσως φτάσει ένα σημείο στο μέλλον που θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη ενός ατέρμονος αδιεξόδου στα θέματα που υπολείπονται. Δεν θέλεις να πετάξεις όλα όσα συμφωνήθηκαν, γιατί είναι σημαντικά. Έχουν μείνει ορισμένες αποκλίσεις, οι οποίες πρέπει να μετατραπούν σε συγκλίσεις. Θεωρητικά, όμως, μπορείς να φτάσεις στο σημείο όπου υπάρχει πλήρες αδιέξοδο και τότε ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να το εκθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και τότε θα περιμένουμε τι θα κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για να σπάσει το αδιέξοδο».