Ο κ. Παπανδρέου έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή προκειμένου να… φύγει! Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε μπορεί να ήταν καθ΄ όλα νόμιμη αλλά ταυτόχρονα δεν είχε κανένα απολύτως νόημα παρά μόνο για να διορθωθεί η γκάφα του κ. Παπανδρέου και για να αποχαιρετήσει τους βουλευτές του.

Γιατί η Κυβέρνηση χθες δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να κυβερνήσει- όπως θα ήταν φυσιολογικό- και να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά για να παραιτηθεί και να σχηματισθεί νέα Κυβέρνηση.

Όλα αυτά μόνο προσβλητικά θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν για την νοημοσύνη των πολιτών αλλά  και την ίδια την δημοκρατία. Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες δεν χρειαζόταν να γίνει τίποτα από όλα όσα ζήσαμε τις τελευταίες μέρες αφού ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε κατ’ ευθείαν να παραιτηθεί στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και να ορίσει αντικαταστάτη του τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης-στην συγκεκριμένη περίπτωση τον κ. Βενιζέλο- όπως ορίζει το άρθρο 81 του Συντάγματος.

Δεν το έπραξε αφού δεν κατέστη δυνατόν να απεγκλωβιστεί από το ίδιο του το λάθος. Ωστόσο φάνηκε καθαρά ότι υπήρξε συμφωνία στο παρασκήνιο αφού δεν ήταν δυνατόν ο Πρωθυπουργός να παραιτηθεί στην Βουλή για καθαρά τεχνικούς λόγους αλλά το έχει ήδη πράξει στους κορυφαίους υπουργούς του.

 
Οι επισκέψεις του κ. Παπανδρέου σήμερα στον κ. Παπούλια δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα εκτός εάν ο Πρωθυπουργός αρέσκεται σε περιπάτους.

Η κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης και λογικά πρέπει να κυβερνήσει. Δεν μπορεί όμως- όπως τουλάχιστον έδειξαν τα πράγματα- γιατί το κόμμα που την στηρίζει δεν θέλει τον κ. Παπανδρέου. Οι πληροφορίες τις οποίες και χθες μεταδώσαμε επιμένουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αφού δεν μπορεί να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα –κάτι το οποίο θεωρείται απολύτως δεδομένο-θα παραιτηθεί επισήμως  στην Κοινοβουλευτική του ομάδα και θα κινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασης του. Ο κ. Βενιζέλος είναι το φαβορί για να αναλάβει την θέση του γιατί ο κ. Λοβέρδος ο οποίος θα θέσει και αυτός υποψηφιότητα δεν έχει στην παρούσα φάση ικανή δύναμη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλεγεί. Απλά θέλει να καταγράψει την δύναμη του.
 
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Βενιζέλο να έχει συμφωνήσει με τον κ. Καρατζαφέρη και ενδεχομένως με την κ. Μπακογιάννη η οποία ωστόσο δεν διαθέτει κανονικό κόμμα στην Βουλή προκειμένου να γίνει μια Κυβέρνηση συνεργασίας σε αυτό το επίπεδο.  


Σχετικό Θέμα:

Σενάρια για «παράδοση» στον Βενιζέλο - Υποψήφιος και ο Λοβέρδος